Претражи овај блог

уторак, 28. август 2012.

Пак-трегер за BMW

Колега ме замолио да му ово



 претворим у ово

Sony TC-55 cassete-corder

Овај уређај који је био претеча вокмена појавио се 1972. Донео га колега да заменим гумице. Квалитет израде је одличан. Има врло мало пластичних делова, углавном је све од метала - шасија, оклоп, чак и многи каишници су метални. Није тежак за рад мада унутра нису коришћени конектори, све жице су летоване. Апарат је тежак око 900 грама што само по себи даје осећај квалитета.

уторак, 21. август 2012.

Мрављи лав

Ево занимљивог инсекта. Мрављи лав (Distoleon tetragrammicus) спада у ред мрежокрилаца. Име дугује ларви која хвата мраве у левкастим рупицама.

субота, 18. август 2012.

Ванилице

Састојци

250 грама шећера
250 грама масти
250 грама млевених ораха
500 грама брашна
ванилин шећер
око 200 грама шећера у праху
4 јаја

Припрема

Умутити маст и шећер и додати 4 јаја. Затим све сјединити са орасима, па додавати брашно све док тесто пије. Затим тесто умесити и развући на столу на дебљину око 5 милиметара.
Загрејати рерну на 200 степени Целзијуса.
Калупом (чашом пречника око 30-40 милиметара) вадити кругове и ређати у плех (поставити масан папир испод).
Пећи у рерни 5 минута, пазити да не загори. Што се дуже пеку, све су тврђи.

Када су сви кругови печени, слепљивати их џемом (од касија на пример) и уваљати у мешавину шећера у праху и ванилин шећера.

Рецепт је позајмљен са блога http://tortatorta.blogspot.com/2010/12/vanilice.html

четвртак, 16. август 2012.

Роштиљ

Састојци

свињски врат
пилећи батаци
роштиљске кобасице
со

Припрема

Врат треба одвојити од костију, и месо исећи на шницле дебљине око 20 милиметара. Батаке треба одвојити од костију.

По кили меса треба додати 18 грама соли. Све комаде меса појединачно и равномерно усолити, лепо сложити у једну шерпу тако да нема ваздуха, и налити водом да се потопе. Оставити у фрижидеру до 2-3 дана да се добро усоле.

У роштиљу ложити само дрвени угаљ, ћумур. Избегавати папир, брикет итд. Када се створи довољно жара, ставити решетку да се загреје и премазати сланином.
Прво пећи свињско месо, јер оно тражи јачу ватру и брже се пече. Кад ватра ослаби пећи пилетину а на крају кобасице. Током печења преливати месо пивом. Комаде меса при печењу повремено окретати, и равномерно пећи. Пазити да месо не прегори и да не остане живо.

Печено месо стављати у загрејану шерпу тако да се не охлади током ручка.

Слатко од кајсија

Састојци

1 већи камен негашеног (живог) креча
3 киле полузрелих кајсија (око 2,5 киле очишћених)
2,5 киле шећера
1 зрео лимун

Припрема

1. Угасити креч у 2-3 литре воде (опрез!). Када се раствор охлади, процедити га и додати још толико воде.

2. Кајсије ољуштити, извадити коштице, поделити на пола. При чишћењу стављати у кесу да не поцрне.

3. Очишћене кајсије прелити кречном водом.

4. После 15 минута почети са шпиновањем шећера - прелити га са 2 чаше воде и грејати на јакој ватри док се не истопи. Пазити да не загори.

5. Кад кајсије буду 25 минута у кречној води, опрати их у три воде. Сипати у ушпиновани шећер и кувати на јакој ватри, али пазити да не кипи. Скидати пену током кувања. После око 45 минута кувања додати лимун исечен на колутове. Затим кувати и после око сат времена почети провере са скрамом.

Провера са скрамом изводи се тако што се на тацну стави мало сирупа из шерпе, остави се пар минута да се прохлади а онда се посматра да ли је по површини почела да се хвата скрама (види се кад се тацна нагиње или се дува у скраму под малим углом).

Чим се примети скрама на површини, треба угасити ватру.

6. Кад је готово, покрити мокром крпом шерпу, везати и оставити да охлади. У чисте тегле се кајсије ређају са грбом на горе, а лимунови са стране. На крају треба поклопац и ивицу тегле обрисати алкохолом и добро затворити.

Од ове количине састојака добије се око 2,5 литра слатког.

Телећа чорба

Састојци

700 грама телећег врата
2 веће главице црног лука
3 средње шаргарепе
со, бибер, суви першун
кашика павлаке
једно жуманце

Припрема

Лук и шаргарепу исецкати ситно па пропржити са мало масти на јакој ватри. Додати ситно сецкано месо и пржити још десетак минута. Посолити.

Додати око литар воде. Када буде напола кувано, додати мало першуна, мирођије и бибера. Додати још мало воде и пустити да уври. Кад је скувано месо, умутити жуманце и павлаку и закувати. Кувати још десетак минута.

Руска салата

Састојци

200 грама сувог врата
200 грама прашке шунке
600 грама белог меса
3 шаке грашка
4 средње шаргарепе
3 средња кромпира
12 киселих краставаца
1 лимун
1,5 кашика сенфа
пола литра уља
3 жуманцета
со

Припрема

Бело месо, шаргарепу и грашак кувати у сланој води око пола сата. Додати затим кромпир исечен на пола или четврт и кувати још око фтраљ сата док се све не скува. Ставити да се хлади.
Исецкати ситно врат, краставце, шунку и све скуване састојке. Измешати и по потреби додати соли.
Умутити жуманца и сенф, па додавати мало по мало уља све док се не потроши пола литре. Ово мућење треба да траје око 45 минута. На крају додати сок од лимуна по укусу и мајонез је готов.
У иситњене састојке додати мајонез и све добро измешати. Држати поклопљено у фрижидеру. 

Бајадере

Састојци

200 грама млевеног кекса
200 грама млевених ораха или лешника
300 грама црне чоколаде
ванилин шећер
фртаљ киле шећера у праху
4 јаја
до 280 грама путера

Припрема

I. Црна маса
    1. три жуманцета и једно цело јаје помешати са 150 грама шећера и на сасвим тихој ватри грејати око пола сата док се маса не згусне. Најбоље је кувати у шерпи са дуплим дном у коме је вода, или шерпу ставити у већу шерпу напуњену водом. Пазити да ватра не буде прејака - јаја не смеју да се скувају (осећа се по мирису).
    2. Додати у масу 200 грама истопљене чоколаде уз мешање.
    3. Додати 100 грама путера, а затим додавати полако по мало путера док се не појави уље, тј. док се маса не засити (највише укупно 180 грама).

II. Бела маса
    Грејати 100 грама шећера, ванилин, 1 децилитар воде и 70 грама путера док се не истопи и проври. Затим додати лешнике и кекс. Све добро измешати.

III. Глазура
    Истопити 100 грама чоколаде, додати 30 грама путера и 3 капи зејтина.

Израда

У плех прво ставити масни папир или фолију. Затим налити црну масу, па белу масу и на крају глазуру.


Пржени јунећи шкембићи

Састојци:

црни лук
бели лук
шкембе јунеће
со, бибер, алева паприка, маст

Припрема

Шкембе прво мало прокувати па одрати унутрашњу кожу ако је има. Затим кувати у сланој води са две главице лука док не омекша, око 5 сати. Прохладити и исећи на коцкице, а онда добро испржити на масти док се не изгуби сваки мирис (и до сат времена).

Исећи 2-3 главице црног лука, добро упржити на масти док се не исуши и порумени. Затим додати пржене шкембиће, бели лук, со, зачине по жељи и долити воде, па динстати још сат времена.

Чорбаст пасуљ са сувим месом

Од материјала је потребно:
две велике главице црног лука
једна димљена буткица
пола киле шареног пасуља
со, алева паприка (слатка и љута), бибер

Пасуљ очистити и опрати, и оставити у води најмање два сата да набубри. Буткицу очистити и исећи на мање комаде, ставити у лонац са водом где ће пасуљ кувати и пустити да проври. Када вода проври, ставити у мању шерпу воду и пасуљ и то пустити да проври. Затим пасуљ оцедити и сипати у велики лонац, да се кува са буткицом. Додати исецкане главице лука, алеве паприке и бибера по жељи. Кувати око три сата на тихој ватри, односно док месо не почне да се распада. Со додати тек на крају по потреби (буткица је обично довољно слана).

Јагњеће печење

Ево једног једноставног рецепта за јагњеће печење. На исти начин печем и прасетину и телетину. За овај начин користим тешку гусану шерпу са гусаним поклопцем, које се данас теже набављају.

Треба купити четврт јагњета (ја више волим предњи део са плећком). Измерити тежину и одбити око 10%. Соли додати око 18 грама по килограму тако добијене тежине меса. На пример, ако је измерено 2,2 кг кад се одбије 10% добије се 2 кг. Према томе додати 2х18=36 грама соли.

Месо добро и равномерно усолити и оставити у фрижидеру 2-3 дана. После тога, ставити месо у шерпу, налити мало воде или вина, поклопити и ставити у рерну да се пече на средњој ватри. Ако треба долити још воде у току печења. Пећи око два до два и по сата на средњој ватри.

Месо се може усолити и убризгавањем сланог раствора (у чаши воде растворити со и убризгати равномерно шприцем са иглом). Овако усољено месо не мора дуго да стоји и може да се пече после само пар сати.

Пилећи гулаш или паприкаш

Ево једног рецепта, па ко воли гулаш може да проба.

Од материјала је потребно:

1 кг пилећих батака
1/2 кг пилећих бубаца
1 бело месо
1 парадајз
1 паприка
1 кромпир
2 шаргарепе
3-4 главице црног лука
маст, со, бибер

Време припреме је око 2 сата.

Месо одвојити од костију и исећи на коцкице. Лук очистити и исећи, па са мало масти упржити док не порумени. Користити широку плитку шерпу. Затим додати месо и посолити. Поврће сем паприке ољуштити и исећи на коцкице и додати у шерпу. Паприку исећи на 4 дела, извадити семе и ставити у шерпу. Долити воде по потреби, и кувати на тихој ватри. Пазити да не загори и повремено промешати. Кад бупци постану меки, јело је готово.