Претражи овај блог

уторак, 19. фебруар 2013.

ФБС зидни сат

За овог произвођача нисам чуо. До пре педесатак година је било много произвођача механичких сатова, тако да су многи од њих пали у заборав. Само они највећи су и данас познати, јер су направили огроман број сатова. Један од тих мањих је вероватно и тај ФБС.



Машина је одлично очувана - нема локере и лепо ради. Механизам звона је са точком за одбројавање, према томе је сат вероватно од пре рата. На њему је утиснут број 37 па је можда из 1937. године. Циферплат је мало избрисан али је машина одлична. Кутију је изрешетао неки црв па је тренутно на "конзервацији".




23.2.2013.
Машина очишћена и подмазана, розетна циферплата и клатно исполирани. Ради доста добро, спреман је за уградњу. Нажалост федер звона је доста краћи од федера за рад, изгледа да је некад пукао па га је неко скратио. Највероватније да неће моћи да издржи цео период рада па ће морати да се навија два пута. Федери су били ужасно прљави, изгледа да их је неко подмазао машћу а она се згуснула и скорила. Федере сам подмазао моторним уљем 5W30, нека искуства говоре да је то погодно уље за федере.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.