Претражи овај блог

субота, 20. децембар 2014.

четвртак, 18. децембар 2014.

Штампач HP LaserJet 2200dn

Ево једног старијег ласерског штампача. Исправан је и добар, али ми драјвери праве проблем јер не садрже сва подешавања. На пример не може да се подеси интензитет боје (штампе). Ово се може урадити посебним командама (PJL - printer job language) али још само да установим како се то користи...

понедељак, 15. децембар 2014.

Дипон - истрошена ролница поклопца

Дипон, чувени француски упаљач. Код овога се поклопац није увек затварао до краја, јер је ролница на механизму поклопца истрошена. Ролница је на осовиници добила зазор, рупа је постала овална. Поклопац затвара јака опруга која преко клацкалице притиска ролницу. Када се ролница мало окрене поклопац се нормално затвара, без зазора, али се ролница убрзо врати на истрошени положај и зазор се поново појави.

петак, 12. децембар 2014.

Вентилатор за ауто

Овај вентилатор служи да одмагли задње стакло на колима. Када је ваздух влажан а напољу хладно, мали пораст влаге у унутрашњости кола (услед дисања путника) брзо магли стакла услед кондензације. Како грејању треба неко време да проради, овај вентилатор у међувремену може да одмагли стакло.

уторак, 9. децембар 2014.

четвртак, 4. децембар 2014.

Универзални инструмент Хартман Браун мултави ХО

Овај инструмент је прављен у Франкфурту од 1954. до 1961. Има мерне опсеге за једносмерну и наизменичну струју и напоне, као и омметар. Користи једну батерију од 1,5 волт.

среда, 3. децембар 2014.

Голф - зупчаник одометра

Пластични зупчаник одометра је после 33 године рада напрсао, и почео да се помера на челичној осовини. Услед тога је одометар престао да ради.
Зупчаник сам поправио тако што сам направио два прстена и набио их на анзеце зупчаника. Тако сам спречио ширење пластике и сада зупчаник чврсто лежи на осовини, и нема више померања и проклизавања.

понедељак, 1. децембар 2014.

Видео рекордер Шарп

Овај рекордер је дуго стајао, и наравно то је оставило последице. Сем растегнутих гумица такође је постојао неки квар у лифту касете, а и једна полугица са вођицом траке се потпуно заглавила. Полугицу сам разрадио уз помоћ пар капи моторног уља, гумице сам заменио. Квар на лифту отклонио сам заменом комплетног склопа са другог апарата. Такође сам очистио и кружни селектор чији контакти су били потпуно оксидирали.
Уређај је једноставно конструисан, лак је за рад и не квари се много - поуздан је. Данас су наравно видео рекордери скоро потпуно нестали тако да делова скоро да и нема, једино још гумице могу да се набаве али је и њих све мање.