Претражи овај блог

четвртак, 14. мај 2015.

Позоришни доглед Лајц

Фирма Ернест Лајц из Вецлара је производила врхунске оптичке уређаје, од којих су најпознатији фото апарати. Поред тога били су ту и микроскопи, догледи и тако даље.


(слике са интернета)
Овај мали позоришни доглед (E. Leitz Wetzlar BINAR 3х13,5) је изузетно прецизно и фино израђен. Сви метални делови су од челика или месинга, штитници окулара од бакелита а обложен је правом кожом. Изузетно добро је очуван са обзиром да је стар око 60 година. Квалитетни материјали осигуравају изузетно дуг век. Сочива су одлична, слика је изузетно оштра на средини видног поља али је на периферији мало замућена. Призме би вероватно требало очистити мада се то не примећује по слици.
Механичка израда је изузетно прецизна, зазори су минимални и механизам за фокусирање ради одлично и лако. Управо је то основа сваког доброг оптичног инструмента, јер ако је механички лош квалитетна оптика то никако не може да надокнади - такви инструменти се врло брзо раздесе и постану неупотребљиви.

Ово је заиста драгуљ прецизне механике и оптике. Данашњи догледи су оптички можда нешто бољи, али механички свакако нису. Посебан проблем је коришћење материјала који нису тако трајни ни отпорни (пластика, гума, алуминијум, легуре цинка итд), тако да им век неће бити ни приближан квалитетним уређајима направљеним до педесетих и шездесетих година двадесетог века. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.