Претражи овај блог

четвртак, 30. април 2015.

Фолксваген буба - дно левог тунела и дно левог предњег коша

Скоро двадесет година од промене тунела и крпљења околних делова лимарије почели су поново да труле исти делови каросерије. За сада сам леви тунел местимично крпио, трули углавном тунела услед слабе заштите.

Фолксваген буба - предњи носач мењача

Предњи носач мењача је после 43 године скроз пропао, гума се одлепила од металне плоче, и цео склоп мотора и мењача је климао у шасији око један сантиметар. Промена овог носача је прилично незгодна, јер цео склоп мотора и мењача мора да се помери уназад неколико сантиметара да би носач могао да се свуче са брезона.

Фен за косу

Донео колега, кабл за напајање у прекиду на самом улазу. Скратио сам кабл и сад ради. Фен сам једва отворио јер су шрафови за специјални шрафцигер са три пера (у виду мерцедесове звезде). Не знам зашто стављају такве шрафове, вероватно да уређај не би могао свако да отвори...

29.9.2017.

Поново је прекинут кабл, овог пута на улазу у виљушку. Потребно је променити је. Очигледно да је кабл јако лош или је недовољног пресека па је опет механички слаб и не подноси савијање.

понедељак, 20. април 2015.

Сат Шмит - имитација годишњака

Овај сатић је западно немачке производње и вероватно је направљен шездесетих или седамдесетих година. Израда је доста добра, прецизна и фина, али је конструкција прилично сумњива.


недеља, 19. април 2015.

Југо - манжетна летве волана

Манжетна је пукла и скоро сво уље је исцурило. Променио сам је и са доста муке насуо ново уље (стаје око 140 милилитара) али је чаура потрошена и летва има доста зазора. Због тога не може добро да се центрира трап и мораћу да заменим ту чауру. Најлакше је то урадити ако се цео склоп демонтира са кола, а тада се могу проверити и остали делови који су потрошни.
После пластичне чауре постоје на цеви три рупице под 120°, од којих је једна окренута доле. У горњу сам гурнуо црево од шприца док сам доњу затворио манжетном, и тако сам налио уље. То је око 6 пуних шприцева од 20 кубика, од прилике. Зановетно али се може урадити...

субота, 18. април 2015.

Појачало Пионир

Прекида десни канал. Повремено ради а када нестане довољно је да се појача па канал проради. Проблем је био хладан лет на потенциометру за јачину.

петак, 17. април 2015.

Југо - предњи везни лим

Још кад смо узели ауто предњи везни лим је био труо, као и предња везна греда. Тада сам одоздо ставио један винклајзн којим сам повезао носаче стабилизатора и носач где се шрафи траверзна, а додао сам и санке. Предњи везни лим сам само провизорно окрпио, а у међувремену сам греду окрпио са унутрашње стране.


четвртак, 16. април 2015.

Ограда

Стара дрвена ограда траје већ 45 година, и време је да се мења. Хоризонталне штафле су на местима где улазе у бетонске стубове прилично иструлиле, а вертикалне летвице се још држе. У сваком случају храстовина је трајна, издржала је и сунце и ветар и снег и кишу, али ништа није вечно.

уторак, 7. април 2015.

Фен Филипс

Донео колега, не ради вентилатор. Како је мотор мали колекторски на 12 волти, напон се узима са грејача и исправља грецовим спојем. Жица грејача је на једном месту била прекинута па сам то поправио, али мотор јако слабо ради. Отворио сам га - узрок су изгорели намотаји ротора. Ово још нисам видео... Иначе је уређај направљен лоше као и сви кућни уређаји у последњих двадесетак година.

Грундиг 1041W

Ево једног старог лампаша из 1954. Модерне лампе (EC92, EF89, EL41, EZ41) и модеран изглед за то време.

недеља, 5. април 2015.

Експрес лонац

Ово је у ствари шерпа, има запремину од око 3 литра и немачке је производње. Марка је Фислер (Fissler) а то је познати немачки произвођач посуђа.
Експрес или папенов лонац је херметички затворен суд са сигурносним и радним вентилом. Током кувања у лонцу је радни притисак доста већи од атмосферског (1 атм) а вода у тим условима кључа тек на око 120°C. Услед тога се храна много брже скува, тако да је за већину јела довољно 30-40 минута, а нека јела од поврћа се скувају за само пар минута.

петак, 3. април 2015.

Ситнице

Јуче сам од две молније направио једну добру - укрстио сам машине (једна је била делимично неипсравна јер јако касни, мртво ради и прескаче при навијању а другој је пукло стакло), избушио заглављени кремен у зипу, подесио дизну за гас на дипону... Све заједно сат времена играња.

четвртак, 2. април 2015.

Пегла Бош

Данас се све ствари праве лоше па тако и пегле. Донео колега, каже слабо греје. Пегла је направљена у Кини али не би била ништа другачија ни да је направљена у Немачкој. Конструкција је лоша и види се да је једини циљ уштеда, материјали су такође јако лоши. Пластика је пукла на местима где се горњи пластични део са ручком спаја са доњим металним, па све клима. То сам некако покушао да залепим али без великог успеха.
Доња радна површина је од алуминијума али је одливак толико танак да је пукао на средини, то се често виђа код новијих пегли. Уређај је очигледно направљен да траје до истека гаранције... Узрок слабог грејања је раштелован термостат. Изгледа да је пегла пала, носач навојног вретена за подешавање се искривио и термостат се тако раштеловао. То сам мало исправио и сада ради...