Претражи овај блог

четвртак, 31. децембар 2015.

Уклопни сат Сименс

Овај стари уклопни сат (Siemens - Schuckert U4Az, вероватно из 1942.) већ десетак година ради и преко склопке пали ТА пећ и бојлер у периоду јефтине струје. Данас је стао па сам га очистио и подмазао. Мотор који навија федер је стално укључен па се доста греје, зато уље брже страда па се сасвим згуснуло и сат је на крају стао.

среда, 30. децембар 2015.

Тесла АМД105 микрофон

Ево једног старијег микрофона чехословачке производње који је био намењен за магнетофоне.

петак, 25. децембар 2015.

Фен за косу виола

Ево једног необичног источно немачког фена за косу, вероватно са краја осамдесетих година. Произвођач је АКА електрик, модел виола.

четвртак, 24. децембар 2015.

Радио Филипс 2531 из 1931.

Ево једног веома старог радио апарата. Произвођач је Филипс, модел је 2531 а направљен је 1931. На жалост недостаје мрежни трансформатор, жичани потенциометар за јачину звука је за замену (жица се искидала на једном месту). Фали једна лампа, а кондензатори су сумњивом стању.
Конструкција је изузетно робусна и израда је квалитетна. Преклопници за таласне дужине више приличе шпорету по робусности. Кућиште је од бакелита, изливено је изузетно прецизно. Унутрашња инсталација је од жица изолованих платненим бужирима.

Рачунарски миш

Релативно нов лоџитеков миш је у питању. На овом сам раније мењао један микропрекидач али сада је дошло до прекида ширма кабла у самом конектору. Ставио сам нови конектор за кримповање (није баш сјајан квалитет али служи сврси). Сем 4 жиле у каблу и ширм има неку улогу - код прекида ширма миш уопште није радио. Остала 4 контакта се користе за напајање (2) и за податке (2). 

среда, 23. децембар 2015.

Рачунарске слушалице

На овима је откинута жица у микрофону, залетовао сам је. Савитљиви носач је пукао на самом улазу у микрофон па сам то залепио двокомпонентним кинеским лепком (кафутер).

уторак, 22. децембар 2015.

Регулатор за лампу

Ово је обичан регулатор са тријаком. Није радио, изгледа услед прекида на штампи. То сам поправио и сада ради. Овакви регулатори су јако једноставни и поуздани, али је овај прилично лоше израђен - спој тријака на штампаној плочици је изведен слабо а и пертинакс је лошијег квалитета па је дошло до прекида. Такође је редна клема била разлетована, то сам залетовао.

Буба - платине

Платине са којима сам купио кола су трајале захваљујући тиристорском паљењу преко 60.000 км и на крају се осовиница разлабавила па сам их променио. Ставио сам неке старе које су још могле да служе, али изгледа да је квалитет материјала од кога су контакти неподесан за електронско паљење, па се често дешава да одскачу (види се обртомеру). Сада сам ставио нове Бошове платине, видећемо како ће се показати.

Рачунарске слушалице

Ове сам већ једном поправљао, овог пута се срећом само откинула жица са једног звучника.

Рачунарске слушалице

Случај као претходни - све је исто, кабл у прекиду.

Рачунарске слушалице

Слушалице са микрофоном Xwave. Квалитет мало бољи од уобичајеног кинеског, али и даље јако лош материјал. Кабл има плетени плашт и то би као требало да га ојача, међутим и овде је био прекид у каблу и то на самом улазу у слушалице. Изнутра је залепљен за уводник па сам то морао да откинем - уводник је од неке труле пластике и лако се откинуо. Кабл је са пет жила, које су раздвојене у два бужира, а жиле су од лак жице.

четвртак, 17. децембар 2015.

Телефон Сименс гигасет Ц455

Купих овај телефон на пијаци пре неки дан. Одлично је очуван и исправан, само сам ставио батерије. Прављен је од 2008. и за чудо има металну а не гумену тастатуру, сви тастери наравно раде. Има дисплеј у боји, секретарицу, свашта. Направљен је у Немачкој, ипак и они нешто праве...

Буба - вентил на точку

На предњем левом точку је пукао вентил и гума је испустила. Ово је већ ко зна који пут у последњих неколико година да дође до тога... 

среда, 16. децембар 2015.

Млин за кафу Бош МКМ6000

Ево једног новијег уређаја. Услед нечистоће мотор се заглавио па донео колега да покушам да то поправим. Конструкција је веома чудна и рекао бих да то уопште није немачка конструкција. Израда свакако није.

уторак, 15. децембар 2015.

Дигитални шублер Митутојо 500-110

Дигитални шублери су се појавили одавно, када је технологија толико напредовала да се цео склоп могао сместити на мали инструмент какав је шублер. Овај је направљен вероватно седамдесетих година, доста добро је очуван и исправан, мада је коришћен и постоје делимична истрошења.

Голф - акумулатор Варта

Непосредно по истеку гаранције установио сам да је акумулатор слаб, капацитет је пао на само око 20 амперсати што је показала капацитивна проба после пуњења. Произвођач је Варта, чудно да тако брзо пропадне акумулатор тог реномеа.

Аутомобилски часовник АЧЖ-1

Ево једног новог али нажалост неисправног сата за кола. Руске је производње и уграђиван је у разна возила, осим осталих у ладу специјал. Механизам је квалитетно израђен, има неколико рубина. Услед удара пукао је рукавац осовине баланса, који стоји вертикално и врло је тежак а рукавци су танки тако да се тај квар дешавао.

четвртак, 10. децембар 2015.

Значке на шналама појаса

Задатак је био да поставим ове две значке на шнале сигурносних појаса.
После галванизације залепићу их на предвиђена места. Избушио сам по две рупе пречника 1,5 мм а пробојцем сам формирао место око средње рупе како би значка боље легла на плочицу.



Машиница за шишање

Услед прикључења неодговарајућег пуњача изгорeли су отпорник и светлећа диода.

понедељак, 7. децембар 2015.

Бушилица Искра

Ево једне новије Искрине бушилице, направљена је 2002. Машина није лоша, сасвим је добро направљена и професионалне је класе. Извукла се једна жица из преклопника смера па сам то вратио. Клеме су са опругама - овај систем ипак није сасвим поуздан...

Рачунарски миш

Још један релативно нов Лоџитеков миш са дефектним микропрекидачем. Микропрекидач левог тастера има велики баунсинг тако да се један клик региструје као неколико. Прекидач сам отворио и очистио али и заменио са микропрекидачем клика точкићем. Проблем је што је контакт од меког материјала а контактна површина је јако мала па је на тачки контакта дошло до деформације - појавио се кратер. Ово сам мало поравнао али неће то дуго трајати, квалитет тих микроперкидача је јако слаб.

уторак, 1. децембар 2015.

Вентилатор од рачунара

Колега донео вентилатор од напајања који се заглавио. У унутрашњости статора је била
наслага прашине која је заглавила мотор. То сам очистио а биксну подмазао и сада све ради.