Претражи овај блог

среда, 24. фебруар 2016.

Дипон 1А5АN26

Вентил (дизна) за пуњење пушта, вероватно је гумица пропала услед старости. Видећемо може ли да се импровизује нешто. Упаљач је линије 1 а они су релативно лаки за поправку. Да би се извадила дизна потребан је један М8x1 шраф са контра матицом и једном уском шајбном тако да може да се стегне вентил и затим одврне из кућишта.

понедељак, 22. фебруар 2016.

Тајмекс аутоматик

Овај јефтини аутоматик је направљен без рубина. Просто невероватно али истинито, и ради! Квалитет је наравно смешан, али ипак траје. Отворио сам га да се осуши, било је кондензације унутра...

Бродски зидни сат

Механизам сам подмазао моторним уљем (15W40). Моторно уље је погодно за подмазивање сатова пре детаљног чишћења јер садржи детерџенте који добро чисте наслаге згуснутог старог уља и осталу прљавштину. Машина сада ради а следи детаљније чишћење.

Арадора будилник

Машину сам провизорно очистио и подмазао моторним уљем (15W40) па сада ради. 

петак, 19. фебруар 2016.

Моторна тестера

Моторна тестера је веома једноставан уређај. Састоји се од двотактног мотора са карбуратором, и погона за ланац који се подмазује посебном пумпом за уље. Да би мотор могао да ради у разним положајима, уместо класичног карбуратора са пловком постоји мембрански карбуратор (као у авионима). Овде се кочина горива коју усисава мотор не регулише нивоом, већ притиском. Када притисак у комори испод мембране опадне, мембрана отвори иглични вентил па се притисак повећа. Тако се притисак у комори из које напаја главна дизна одржава сталним а тиме се одржава мешавина бензина и ваздуха константном.

 Регулациона комора са мембраном

четвртак, 18. фебруар 2016.

Камински Кинингер

Овај сат има неозначену машину Хермле калибра 130-020. Неко је одломио виљушку анкера а недостаје кружна вођица на осовини баланса. Да би ове делове направио мораћу да их прекопирам са сличне машине као што је батеријска 530-020 истог произвођача. Машине се разликују у многим детаљима али анкер и баланс су исти.

среда, 17. фебруар 2016.

Исправљач за I/O LAN

Овај исправљач се покварио па сам узео његов кабл и повезао га на сличан апарат. Сада I/O LAN опет ради.

петак, 12. фебруар 2016.

Молнија локомотива 3602

Овај сат сам саставио из делова које сам имао - кућиште са циферплатом, стаклом и казаљкама имам одавно. Машину је неко потпуно уништио - повадио све зупчанике а мостове искривио тако да од машине није остало ништа сем механизма за буренце. Од неке Молније са поклопцем сам искористио само машину која је била у води па је захтевала детаљно чишћење од корозије. Подмазао сам Дуколом 2. Задњи поклопац сам набавио појединачно, и направио карику. Сат је сада комплетан и ради. Легура се лако полира обичном памучном крпом, тако да сада изгледа одлично. Још једна Молнија је спасена.

среда, 10. фебруар 2016.

Мала Молнија 3602

Ова мања Молнија ми задаје проблеме већ неко време. Пре извесног времена неко је мењао баланс и од тада стално касни. Никако нисам могао да регулишем а и звук је био необичан. Очистио сам и подмазао целу машину али без резултата. Данас сам коначно установио да је балансвела имала зазор у телу баланса (окретала се неколико степени) па претпостављам да би то могао бити разлог чудног понашања. Залепио сам то калафонијумом па ћемо да видимо да ли ће сада радити како треба.

12.2.2016.

Изгледа да је поправка успела, сат сада ради како треба и може да се регулише.

Мали будилник Мајстер Анкер

Ево једног релативно старог али јефтиног и лошег будилника. Произвођач је Мајстер Анкер (Meister Anker) и потиче из 1971. Анкер и анкеррад су од пластике, чак и чивија баланса која хвата анкер. Још пар зупчаника иза циферплата такође. Плоче су јако танке. Ипак како је израда немачка све је врло прецизно и функционално. Сам га очистио и подмазао (5W30) и ради врло добро и живо. Лежиште код федера има огроман локер али то му изгледа не смета.


уторак, 9. фебруар 2016.

LED сијалица

Ова сијалица V-TAC од 15 вати је почела необично да се понаша. Када се загреје почне да трепери а када се гаси не угаси се одмах већ неколико пута трепне после гашења.


Камински сат ФХС

Ево једног сата са класичном ФХС (Франц Хермле и син) машином са два федера и клатном. Ова машина је добро очувана и исправна али је пукла опруга клатна (пендл-федер). До оваквог квара често долази услед преноса сата без скидања клатна, или услед грубог руковања. Опруга је од јако танког лима и лако може да се поломи или откине.

12.2.2016.

Пендл федер сам направио, машину подмазао (5W30) и сат сада ради. Још само да се регулише.

20.2.2016.

Рекламација - не звони на пола сата. Прегледом сам установио да је једна полугица мало усукана и то сам исправио. Сада ради како треба.

Камински сат са машином Хермле

Овај сат има необичну машину Хермле 530-020. Погон је на једну Ц батерију, и то тако што се на сваких пола сата активира мотор који покреће механизам за звоно, а истовремено навија и федер за рад.

Камински Јунгханс, W278

Машина је са балансом и ради, али је много прљава и мора да се опере и подмаже. Ход је врло мали јер је све улепљено а у лежиштима има зеленог оксида што указује на неадекватно уље које је некад коришћено. Уље за сат не сме да буде кисело, не сме да цури, да се згушњава и испарава.
Стакло које је фалило сам наместио. Срећом пречник је стандардан, 175мм.

четвртак, 4. фебруар 2016.

Пегла Филипс

Ова новија пегла на пару се релативно лако отвара. Квалитет израде је лош, силикон којим је заливен поклопац коморе грејача је испуцао па цури вода. Сем тога доњи део кућишта од тврде пластике је пукао у средини (вероватно услед термичких напрезања) а такође су пукле ушице кроз које шрафови држе тај део за металну основу. То сам решио помоћу две шајбне али за цурење воде нема трајне помоћи па остаје само могућност да се пегла користи без паре.

среда, 3. фебруар 2016.

Тостер

У прекиду је био термо-осигурач. Само сам га премостио, али ако је термостат залепио прегреваће се. Како термостат не може да се купи у том случају му следи крај. 

Ручна Победа

Овај руски сат је у доста добром стању, као да није ни коришћен, али је спирала потпуно деформисана и нисам успео да је исправим.

Ручна Докса

Ево једное Доксе, модел синхрон. Секундара је проклизавала у главчини па сам то мало поправио (сабио) али је спирала баланса била делимично извијена и доста сам времена потрошио док сам је исправио. Услед тога додиривала је носач па је сат журио неколико минута на дан. После исправљања ради нормално. Ове машине су прилично осетљиве и нежне.

Пегла за косу

Ово је Ровентин производ, модел CF7620, наравно направљен у Кини. Овде је мрежни кабл био у прекиду.

Зидни сат Сеико

Овај електро-механички сат Сеико СЦ 212/1 потиче из шездесетих година. За нека тржишта носио је назив Сонола. Механизам је једноставан и састоји се од неколико зупчаника које покреће клатно, а клатно покрећу електромагнети контролисани германијумским транзистором.