Претражи овај блог

среда, 30. новембар 2016.

Буба - платине

Ујутро кад сам полазио на посао било је прилично хладно, око -3°C. Ауто је упалио из прве, али се после 5-6 секунди и угасио. И више није хтео да упали. Како је акумулатор слаб после неколико верглања се приметно испразнио, па сам покушао да упалим кабловима са другим акумулатором али без успеха. Касније сам видео да су платине биле прљаве, очистио сам их листићем обичног белог папира и одмах је упалио. Те нове платине сам монтирао пре око годину дана али их нисам чистио у међувремену. Повремено их треба очистити обичним белим папиром без скидања, јер у разводнику увек има масноће и нечистоће која се повремено накупи па може да направи проблем. Додуше оне старе платине нисам тако често чистио, изгледа да су биле баш добре...

уторак, 29. новембар 2016.

Миксер горење

Овај миксер је радио али је нешто смрдело. Отварањем сам установио да је проблем у прекидачу - пертинакс се угљенисао између два контакта, и то је смрдело јер је тај угљенисани део проводио струју па је и даље то тињало и полако сагоревало. Поправка пертинакса се показала као тешко изводљива, јер је све танко и слабо а и преко прекидача се избацују виљушке тако да је све то врло неизвесно. Ако поправка не успе направићу целу нову плочицу, није много компликована.

четвртак, 24. новембар 2016.

Џојстик

Очистио сам графитну тастатуру у овом џојстику, графит је и даље исправан али изгледа да нечистоћа настала трошењем проводног слоја изазива нерегуларно понашање команди које се саме активирају.


Џојстик

Ова играчка команда или џојстик је од Sony играчке конзоле. Потребно је чишћење тастатуре јер се поједине команде понашају неправилно.

Југо - пресвлаке

Пресвлаке за седишта смо купили кад и ауто, има око 9 година. Лице је још одлично јер је материјал квалитетан, али полеђина је од неког лошег стреча који се сав распао (од сунца и топлоте). Те полеђине сам на пресвлакама наслона предњих седишта одавно заменио војним танким СМБ памучним платном које је врло добро и издржљиво, а сада сам то урадио и за пресвлаке предњих сицева и наслона за главу. Има посла али се исплати јер је основни материјал одличан, није похабан а ни избледео. Остало је то да урадим још и за задње седиште.

понедељак, 21. новембар 2016.

Кључ за ауто

Колега замолио да погледам, кључ је од Реноа из 2011. а ауто је прешао око 50.000 км. Један од два тастера је неисправан, пластични пипак се распао и тастер више не ради. Тастер је величине око 3х4 мм и не може да се набави овде (у иностранству можда). Једино је могуће заменити га. Квалитет израде је јако лош - за пет година и 50.000 км не би смело тако да страда...

Камински сат RR

Овај камински сат је врло добро очуван, а фирма RR ми је непозната. На сајту http://www.mikrolisk.de/ постоји списак многих фабрика сатова, а под RR се воде два швајцарска произвођача (Revuz & Cie. и Romandor SA).
Федер за звоно је пукао, па сам морао цео механизам да раставим. Поред тога сам пронашао два локера (на анкерраду и претходном зупчанику), а један рукавац је био видно похабан. Рукавац сам исполирао али локере тек треба да поправим. Федерхаус има челични поклопац, а унутра је све залепљено неком зеленом смолом за коју претпостављам да је ужегло биљно уље. Минерално уље не може онако да се ужегне а негде сам читао да је основа спреја WD40 у ствари рицинусово уље, тако да је могуће да је неко некада то искористио да га подмаже. И на анкеру сам нашао трагове те смоле. Све сам потопио у раствор детерџента али изгледа да се не скида, мораћу да применим нешто друго.

22.11.2016.

Федер сам одгрејао и избушио а затим и формирао да легне на осовину. После тога сам премазао све површине уљем и монтирао га у федерхаус. Оно лежиште са локером сам пажљиво истурпијао тако да се рупа врати на центар па је проширио на 2,5 мм. Затим сам направио месингану биксну на стругу и набио је у проширену рупу. Овим је поправка завршена, па сам машину саставио и пустио у пробни рад. За сада ради како треба.

петак, 18. новембар 2016.

Југо - ламела

Данас на пијаци нађох нове облоге ламеле за југа (Фиаз из Прокупља). Како ми је остала стара ламела избушио сам нитне, скинуо старе облоге и занитовао нове. Нитне су бакарне али сам морао да их скратим јер су биле предугачке (са 8,8-8,9 на око 7,5 мм). Сада је ламела поново употребљива.

недеља, 13. новембар 2016.

Буба - замена точкова

Данас сам заменио точкове, ставио сам оне са зимским гумама и истовремено подмазао предњи трап и педале. Летње гуме су већ прилично старе али још имају шару. Има малих пукотина али још су добре и употребљиве. Зимске су као нове мада имају неколико година, материјал је очигледно квалитетан а зими нема много сунца - изгледа да је главни непријатељ вештачких материјала сунчева светлост која што услед грејања што услед ултра љубичастог зрачења уништава све...

субота, 12. новембар 2016.

Кишобран

На Ненином кишобрану се једна жица искривила, једна пукла и испале су три нитне. Поломљену жицу сам закрпио провереним методом помоћу танког лима од конзерве, а нитне сам направио од бакарне жице и заковао их. Оригиналне нитне су обично шупље месингане, али су зидови јако танки па се брзо похабају и испадну. Испадање нитни и ломљење жица су главни кварови код кишобрана. Жице се посебно лако ломе код алуминијумских конструкција и такве кишобране треба избегавати.

среда, 9. новембар 2016.

Југо - релеј сирене

После десетак година релеј је отказао - једна клема је потпуно зарђала јер је од челика. Морао сам да га заменим новим. Иначе стари релеј је био италијански, а нови португалски је много боље направљен, клеме су од калајисаног бакра па то не би требало да оксидира. Такође сам заменио једну оригиналну клему на жици јер се распала. Тај релеј није фабрички, уградио сам га са двогласном сиреном пре десетак година. Изложен је влази па су вероватно стога страдале клеме.  

Југо - релеј сирене

После десетак година релеј је отказао - једна клема је потпуно зарђала јер је од челика. Морао сам да га заменим новим. Иначе стари релеј је био италијански, а нови португалски је много боље направљен, клеме су од калајисаног бакра па то не би требало да оксидира. Такође сам заменио једну оригиналну клему на жици јер се распала. Тај релеј није фабрички, уградио сам га са двогласном сиреном пре десетак година. Изложен је влази па су вероватно стога страдале клеме.  

понедељак, 7. новембар 2016.

Зидна лампа

Од неких елемената саставићу зидну лампу. Имам све делове, треба само да је склопим. Потребно је само да направим зидни носач, искористићу велику шајбну на коју ће да се шрафи розетна која носи конструкцију. 

Зидни Јунгханс

Овај мали Јунгханс је исправан али је клатно неодговарајуће па сам морао да га мало преправим. Ставио сам мало дужи брезон за подешавање, и избацио из руже комадиће лима и сачму које је неко угурао да би успорио рад сата, јер је клатно било прекратко. Машина је једноставна, подсећа на машине будилника. Федери су отворени и са једним навијањем не ради дуже од 2-3 дана. 

Прерада батеријске лампе

Батеријске лампе обично користе стандардне АА или ААА батерије, па се уместо оних за једнократну употребу могу искористити и пуњиве. Међутим како сам случајно набавио неколико литијум јонских ћелија 18650, и како су ове батерије далеко боље од никл метал хидридних, преправио сам лампу за овакву ћелију. Од погодне пластичне цеви сам направио лежиште и зашрафио га за лампу тако да се сада може користити и оваква ћелија, за коју сам раније направио пуњач.

четвртак, 3. новембар 2016.

Интерфон

За интерфон имам МТК са зидним носачем и спољну јединицу. Остаје да направим два аудио појачала за погон звучника, а као микрофоне искористићу електретске капсуле. Данас се у разним уређајима користе електретски микрофони јер су мали, имају уграђено појачало, мало троше и јефтини су а имају добру фреквентну карактеристику. У сваком случају за пренос говора су више него добри јер у потпуности задовољавају.
Аудио појачало правим по једноставној шеми која се састоји од 2 транзистора везана у дарлингтон степену и јако је једноставна.