Претражи овај блог

среда, 19. август 2020.

Инвертор 12/220 V

Овај инвертор је једноставне конструкције са дискретним транзисторима. Ефикасност је преко 80%. У излазу је обичан мрежни трансфoрматор пa су сви делови обични и лако их је набавити. Зависно од трансформатора може да се постигне снага и преко 100 вати. Отпорници од 22 ома треба да су снаге 5 вати.



На празном ходу је струја око 0,7 А. Греју се једино отпорници од 100 ома па треба да имају најмање 5 вати. Транзистори могу да буду 2N3055 али пол напајања треба окренути.
Занимљива особина ове шеме је да осцилатор стане ако се преоптерети, чиме се спречава прегревање и евентуално оштећење транзистора или трансформатора. Фреквенција зависи од оптерећења (опада порастом оптерећења) као и напон.


Шему сам мало дорадио - убацио сам још по један транзистор тако да сад раде у Дарлингтон споју, па уместо отпорника од 100 ома који се јако греју стоје отпорници од 2,2 килоома на којима је дисипација мала. Тиме се сем много мањег грејања штеди и струја па је на празном ходу око 0,3 А. Трансформатор је торусни снаге око 25 волт-ампера. При оптерећењу од око 15 вати је ефикасност око 85%. Трафо је обичан мрежни са двоструким секундарним намотајем 2х12 волти.
У овом случају напон засићења излазних транзистора не пада испод 0,8 волти па то повећава дисипацију. Међутим, ако је на пример улазна струја 1,5 А, и ако је напон засићења порастао са 0,2 на 0,8 волти, пораст дисипације по транзистору је са 0,15 на 0,6 вати, ондносно за оба транзистора са 0,3 на 1,2 вата. Код претходне шеме је на транзисторима у том случају дисипација 0,3 али је на отпорницима укупно око 2,6 вати (ако су од 220 ома), дакле укупно око 3 вата. Значи да је укупна дисипација са 3 пала на 1,2 вата што је 2,5 пута мање.

Трећа варијанта са најмањом дисипацијом је ова са тразисторима са ефектом поља. Како гејтови не троше струју једина дисипација је на отпорницима али је она јако мала (око 0,23 вата) а на транзисторима је још мања, тако да је ова изведба још ефикаснија и мање се греје.





Конвертор ради на око 45 херца, што вероватно диктира индуктивност примарног намотаја трафоа.
Сличан уређај може да се направи и са трафоом са феритним језгром који ради на 10 и више килохерца, али је за исту снагу довољан много мањи попречни пресек језгра а и мањи број намотаја, тако да је трафо много мањи и јефтинији. На том принципу раде сва савремена прекидачка напајања. Фреквенција рада додуше је много већа, преко 10 килохерца, па је потребно обезбедити осетљиве гејтове од евентуалног пробоја и транзисторе од прегревања додатним деловима.

10.5.2023.

Усавршени уређај сам уградио у кућиште старог рачунарског напајања.







Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.