Претражи овај блог

понедељак, 25. фебруар 2013.

Рачунарско напајање као регулисани исправљач

Напајање за персоналне рачунаре је веома јако али има фиксне напоне. Мала преправка је потребна да се од њега направи исправљач са могућношћу промене напона. Један отпорник сам заменио редном везом отпорника и потенциометра и тиме добио опсег напона на излазу од 2 до 16 волти. На излазу за 3,3 имамо напон од 2 до 4, на излазу од 5 имамо 4 до 7 и на излазу од 12 волти имамо напон од 7 до 16 волти.
Највећа струја је зависна од самог напајања, а треба прекинути и везу са колом за заштиту од пренапона. Струјно ограничење може да се преправи на подесиво али може да се остави и уграђено које ограничава струју на максимално дозвољену.

Не би било лоше уградити волтметар и амперметар. Овако преправљен исправљач може да свужи за погон већих потрошача као што су сијалице, мотори, али и електронски уређаји који не захтевају добро филтрирани напон.

Ево неколико шема преправке.
Интегрисано коло 494 у себи има осцилатор и PWM модулатор и оно регулише напон. Довољно је само отпорник(е) у колу ножице 1 заменити серијском везом једног отпорника и једног потенциометра, и биће могуће подешавати излазни напон. Такође мора да се раскине веза ножице 15 са колом за заштиту од пренапона иначе регулација изнад номиналних напона неће бити могућа. Ја нисам поступао по приложеним шемама јер оне омогућавају и регулацију излазне струје што мени није требало. Свако напајање има мало другачију шему иако су сва грађена на колу 494 тако да је потребно мало експериментисања да се пронађе најзгоднији начин да се ово оствари. Да би напајање радило стално, контакт PS ON (обично зелена жица) треба спојити на масу. Шеме и упутства могу се лако наћи на интернету, на разним форумима итд.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.