Претражи овај блог

четвртак, 22. август 2019.

Појачало Pioneer SA-750

Ово појачало је старо око 35 година и све ради добро сем селектора улаза - преклопници повремено губе контакт и онда један канал нестаје или крчи. Покушао сам то да отклоним чишћењем преклопника, чак сам и растурао али без резултата - клизни контакти су јако нежни и појели су се употребом. Преклопници нису стандардни и не могу да се купе, па сам решио да уградим релеје који ће поуздано да раде а по потреби могу и да се промене. Намотај релеја ћу да вежем редно са светлећом диодом које се напајају транзисторским струјним извором од 20 mА, што је довољно за побуду малог релеја са калемом за 5 волти. Како је извор струјни на његовом излазу је напон знатно већи него што треба за светлећу диоду па је ту и заштитна ценер диода која тај напон ограничава на 6,1 V. Можда ћу морати да је заменим диодом већег напона јер је отпорност намотаја 180 ома, тако да је пад напона при струји од 20 mА око 3,6 волти па за диоду остаје само око 2,5 волта што би могло да буде недовољно. Ево и шеме тог дела појачала.


По потреби би могла да се повећа струја али би у том случају требало ставити паралелне отпорнике LE диодама како струја кроз њих не би била већа од 20mA. Експеримент је показао да релеј долази већ при 17mA тако да мислим да неће бити потребе за тим. Струја се може повећати смањивањем отпорника у колу емитера R209, али би тада требало смањити и отпорник R206. Срећом контакти за паљење светлећих диода су исправни. 
Релеје ћу да монтирам на плочицу коју ћу да повежем са постојећом плочицом жицама, а на њој морам да направим прекиде на линијама за напајање LE диода. У појачалу има довољно места за додатну плочицу.

24.8.2019.

Релеје сам уградио, калем сам повезао редно са светлећом диодом и то ради како треба. Нема више крцкања и прекидања.

5.10.2019.

Прекидање и крцкање се опет појавило, али овог пута су га изазивали прекидачи за укључење звучника. Њих сам једноставно премостио, очигледно да сви ти прекидачи и преклопници нису најбољег квалитета и да први страдају. Сама конструкција са клизачима и контактима од јако танког еластичног лима је јако осетљива, век трајања је кратак у односу на остатак уређаја који је сасвим солидан. Чак ни електролити нису лоши иако је уређај свакодневно у употреби у последњих десетак година. Обично на тим старим уређајима прво страда потенциометар за јачину али то овде још увек није проблем.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.