Претражи овај блог

среда, 13. јун 2012.

Два класична телефона као интерфон

Како имам доста неких старих телефона, решио сам да направим неку врсту интерфона. Дакле, имамо два обична телефона. Кад се на једном подигне слушалица, други зазвони. Кад се на другом подигне слушалица веза се успоставља. Нема бирања броја, ово ради на приципу "вруће линије".



Дуго сам безуспешно тражио шему на интернету коју бих могао да искористим или бар прилагодим. Нашао сам неку са микроконтролером али како се тиме нисам бавио, на крају сам покушао сам да направим неку шему која би радила. После мало размишљања и пробања, дошао сам до оваквог уређаја, који се састоји од два транзистора, два мрежна трафоа, четири релеја и неколико пасивних делова.

Апарат ради на следећи начин. Када се подигне слушалица на телефону 1, потече струја из извора кроз намотај релеа А, он привуче и преко радног контакта А1 тактер добије напајање. Преко радног контакта А2 реле D добија импулсе и почиње да пулсира, тако да се контакт D1 преклапа у том ритму, а телефону 2 се шаље позивна струја тако да он звони са прекидима. Када се тада подигне слушалица на телефону 2, једносмерна струја крене кроз намотај релеа B, контакт В1 преклапа и искључује тактер чиме се гаси реле D и преклапа се D1 чиме се прекида позивна струја, а успоставља веза између телефона. Кондензатор C1 да премости намотаје релеа и омогући пролаз наизменичне струје која преноси говор.

Уместо два мрежна трафоа наравно могао би се искористити један са два секундарна намотаја, 12 и 60 волти. Потрошња струје је око 40-50 милиампера при разговору, а ван употребе је занемарљива.

Релеа А и В имају отпорност намотаја 200 ома. Релеа C и D су са намотајем отпорности 1 килоом, за напон од 12 волти. Комбинацијом отпорника и кондензатора у колу тактера се добија жељени однос сигнала и паузе звоњења. Транзистори могу бити било који NPN, грецови спојеви исто тако било који. Електролитски кондензатори су за напон од 25 волти или више. Отпорник од 100 ома у колу телефона ограничава струју кроз апарате кад су слушалице подигнуте. Ако релеји А или В не долазе кад се дигне слушалица, треба га смањити или повећати радни напон.

17.6.2012. - Реализација

Пошто сам пробама установио тачну шему, приказану у претходном делу овог чланка, дошло је време да се направи штампана плочица.
Прво, цртеж плочице сам прилагодио изгледу и димензијама делова, а онда нацртао плочицу на прозирном папиру.


Затим сам исекао парче бакроперта одговарајућих димензија, папир окренуо наопако и прецртао линије везе на бакарну фолију. Тачке сам пренео кирнером преко папира на бакроперт. Линије сам онда нацртао маркером, и ставио плочицу у раствoр ферихлорида да се нагриза.

Затим сам плочицу избушио на одговарајућим местима и калајисао бакар (против корозије). Онда сам поставио елементе и залетовао их.

Крајњи резултат је овакав. На једном месту се поткрала грешка па сам морао накнадно да је поправим.



Технологија коју користим за израду је мало примитивна али служи сврси. У данашње време постоје програми помоћу којих се шема може претворити у изглед плочице, а на ласерском штампачу се то може одштампати. Неки то после пеглом пренесу на плочицу и директно ставе да се нагриза. Наравно, може да се користи и фото-поступак који даје најлепше резултате. Мени је овај поступак брз и једноставан, зато га користим. Плочице које правим су обично мање и простије, тако да поступак сасвим одговара.

Сада још остаје да се плочица и трансформатори ставе у неко кућиште, да се све повеже и да се уграде конектори за телефоне.
Наставак следи ускоро.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.