Претражи овај блог

понедељак, 8. јул 2013.

Зидни мастер Солари Удине

Овај мастер је радио до пре неколико година а монтиран је средином седамдесетих. На крају свог века радио је сам за себе јер су сви секундарни сатови већ били уклоњени или искључени са линије.



Машина има федер који се навија малим синхроним мотором на 220 волти. Све је комплетно и исправно осим анкеррада коме је оштећено неколико зубаца, што је вероватно резултат скидања сата са зида без демонтирања клатна. Клатно је јако тешко и таква оштећења су обично резултат таквог несмотреног поступка. Покушаћу да исправим зубе и осовину, других оштећења изгледа да нема. Чак су и каменови анкера одлично очувани и нема трагова трошења.
Машина има и велики 24-сатни програмски зупчаник као и зупчаник који се окрене једном недељно, тако да је могуће програмирати на пример школско звоно и друге аутомате или аларме.

Када га оспособим и покренем, видећемо на колико се навија и колики је резервни ход. Мотор прави приличну буку јер су изгледа неке осовине суве, али то се лако среди.

Кутија је метална и тешка али ружна, прави представник индустријског дизајна из тог времена.














Анкер-рад је нажалост оштећен, вероватно померањем сата без скидања клатна или насилним померањем клатна. Клатно је јако тешко и до ових оштећења у том случају лако дође. Зупци анкер-рада су много мекши од каменова анкера па су врхови на неколико зубаца искривљени, надам се да ћу успети да их исправим. Овако сат не може да ради. Сем тога је и осовина искривљена, овде је очигледно примењена прилична сила...







Опруга клатна је пукла па је неки надри-мајстор заменио канапом! За чудо сат је радио и тако...







26.9.2013.

Машина је очишћена и подмазана, спремна за монтажу. Анкер-рад сам успео да поправим, зубе сам исправио и поравнао тако да би требало да ради добро. Поломљену опругу клатна сам такође поправио.








Мотор за навијање је стално укључен али га механизам повремено блокира да би федер био стално навијен до неке границе. Мотор се тако активира сваки минут и ради око 2-3 секунде. Прекидачи на механизму служе само за погон секундарних сатова и других уређаја (нпр. звона итд.).

29.9.2013.

Сат је пуштен у рад. После монтаже опруге клатна и подешавања вођице анкера, ход клатна је око 105 на скали, изгледа да ће радити поуздано. Остало је још само да се подеси. Опругу сам направио од неког бронзаног лима мало дебљег од оригинала (0,15 уместо 0,1), али нисам сигуран колико ће то да траје. Оригинална опруга је била челична. За то би могао да послужи мерни листић из шпијуна, на пример.

25.9.2020.

Кућиште је офарбано па је сат коначно окачен и пуштен у рад.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.