Претражи овај блог

недеља, 8. децембар 2013.

MEK грејач за радијатор

Ево једног грејача МЕК који прави чачански ЦИНИ. Грејач има електронски термостат који је извор проблема, јер се дешава да неки електронски део цркне.






Ово није први који сам поправљао, и чини ми се да најчешће цркава кондензатор 220nF/275V~ помоћу кога се напаја електроника. Наиме он у редној вези са исправљачем кога чине 4 диоде (у споју за удвостручавање напона) ради као отпорник који ограничава струју. Стављен је кондензатор јер се не греје, али како протиче стална струја а он није намењен за то, дешава се да ослаби као овде (капацитет је пао на само 46nF) и онда је струја за напајање електронике недовољна. У излазу је оптички тријак МОС3063 који у себи има и коло за детекцију нуле, и који даље покреће тријак ВТА16. Како струје није било довољно за МОС електроника није хтела да ради како треба - ВТА није добијао сигнал за паљење.

После промене кондензатора, све ради нормално...








Иначе цео апарат је урађен доста добро, и конструкција није лоша. Само је кондензатор недовољног квалитета.


2 коментара:

  1. Nisam znao da je Mek 2000 bio tako dobro urađen, štaćeš pogrešno vrijeme loša reklama ... vjerovatno je greška bila u odabiru napona kondezator pošto je ispravljeni napon za nisam siguran jel ono bi 1/4 ili 3/4 kroz 1 veći od naizmjeničnog a kod nas hvala bogu nazivni napon može da bude od 160 pa do 250V :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Кондензатор је за 275 волти наизменичног напона тако да је напон правилно одабран, али је сам кондензатор лошијег квалитета...

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.