Претражи овај блог

среда, 16. април 2014.

Фото апарат Weltax

Ево једносг старог фото апарата. Конструкција потиче из 1938. а прављени су све до 1959. Произвођач је прво била фабрика Welta, а овај примерак је направљен у фабрици Rheinmetall у западном делу Немачке.


По неким подацима међутим та фабрика је припадала источном делу, али како су на овом апарату затварач и објектив западне производње, можда је апарат и од пре рата. У сваком случају немам поуздане податке.

Цео апарат је од метала, делови кућишта су од пресованог лима а изгледа да има и неких одливака. Објекитв је 1:3,5 а жижна даљина је 75 милиметара. Зухер је једноставан али има дугме којим се подешава паралакса, и друго дугме за избор формата. Наиме, у апарат иде филм 120 који је ширине 60 мм па се уз употребу заклона могу снимати негативи 6х6 и 6х4,5 цм.  Затварач је са временом експозиције од 1 до 1/250 секунди а има и ручни режим ("В"). Постоји и електрични контакт за блиц као и аутоклипс. Мех је направљен од неке врсте платна пресвученог танком кожом (или можда неким вештачким материјалом). На полеђини постоје два прозора од наранџастог стакла који се затварају дугметом, а служе да се види филм и вероватно да се види ознака током премотавања јер не постоји никакав механизам који би зауставио премотавање филма на одређеном месту као код модернијих апарата. Механизам се састоји само од једног окретног дугмета, врло је једноставан. Сва механика је у ствари у затварачу и објективу.

Све у свему јако једноставан и поуздан апарат, а очигледно и дуготрајан јер су коришћени квалитетни материјали.












19.7.2014.

Коначно сам купио филм (чешки Фомапан 100 АСА црно бели). Пронашао сам упутство како се ставља у апарат - једноставно је али се разликује од свима познатог Лајка формата (36мм).

Ево како се то ради...




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.