Претражи овај блог

четвртак, 18. септембар 2014.

Руски доглед Беркут 7х35

Ево једног сјајног оптичког иснтрумента из СССР кухиње. Произвођач је СОМЗ (Салаватский оптико-механический завод) а квалитет је уобичајено добар за инструменте из тог периода. Направљен је 1982. и од тада није много коришћен, што се може и видети на сликама.


 Израда је врхунска, и оптички и механички, па је и слика таква - савршено оштра, без аберација и изобличења. Разлика у односу на ТЕНТО догледе је у поклопцима кућишта - овде су пластични а не метални. Механизам за изоштравање ради одлично, сочива су чиста као и призме јер је цео инструмент добро задихтован смолом на поклопцима па влага и прашина не могу лако да уђу.




Слика је контрастна и једина приметна мана је што боје мало вуку у жуто али је то сасвим неприметно, и то је карактеристика свих руских догледа из тог времена.

И данас их има у продаји, додуше нису сви овако добро очувани. Веома важна ствар за оптичке инструменте је механичка израда - да би поуздано држао колимацију доглед мора да буде од метала и масиван, као овај.  Овај луксузни модел је прављен од 1981. до 1983. и препознатљив је по сјајним прстеновима код објекива и окулара, а и точкић за фокусирање је сјајан.
Имам још један руски доглед, ТЕНТО 10х50 који такође има изузетну слику, а заједничка им је особина изузетно лако дуготрајно коришћење, без икаквог замора. Било који други доглед који сам користио ме мање или више замара, не знам шта је то код ових руских што им омогућава тако удобно коришћење...

19.5.2015.

У међувремену сам установио - то је јако добра колимација. Стандарди за колимацију у СССР-у су били 2-3 пута ригорознији од стандарда у САД и другим земљама. Овај долгед је одлично колимиран али нажалост има благи астигматизам на десном систему. Ово се при дневном посматрању не примећује али ако се гледа звезда ноћу онда се то може приметити. Леви систем нема ни кому ни астигматизам.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.