Претражи овај блог

четвртак, 12. септембар 2019.

Зидни сат Morbier (Comtoise)

Овај француски сат је веома стар, вероватно је из периода 1830.-1850. Тај тип сатова се правио у францускoј покрајини Жира (Jura) која се налази на граници са Швајцарском од 16. па све до почетка 20. века. Током година се конструкција усавршавала али је основа остала слична. Ови сатови су били једни од првих које су производили масовно - у почетку у локалним радионицама занатски, а касније и индустријски.






Израда је прецизна и доста добра, а машина је велика и робусна. Направљена је од челичних (или можда гвоздених) флахова у које су убачене месингане биксне. Занимљив је систем анкера, тзв. verge или са обрнутим крунским зупчаником, а газ се врло једноставно подешава једним шрафом који аксијално помера анкеррад. Први сатови оваквог система су уместо клатна користили примитивни баланс без опруге који се састојао од два тегића, али се то показало лоше јер је тачност рада била јако лоша. Неки сатови су преправљани на клатно, али су убрзо почели да их тако праве. Овде нема трагова преправки тако да претпостављам да је сат од почетка са клатном. Тегови треба да буду прилично тешки, око 3-4 кг. Систем за избијање је са аутоматском регулацијом и необичне је конструкције. На пун сат избија уобичајено, али цеквенца се понавља после пар минута. На пола сата избија једном. Звоно је велико и изгледа да је од бронзе. Машина је исправна и очувана и прорадила је после подешавања и пар капи уља. Једино недостају тегови и клатно. Циферплат је емајлиран и добро је очуван. Оквир је од танког месинганог лима, па су неки такве сатове звали фолијашима.
Машина је стајала или у великом подном кућишту, или на зидној конзоли која је била дрвена или од кованог гвожђа.

14.12.2019.

Са провизорним лаганим клатном је машина радила сасвим поуздано и добро. Када сам нашао погодно клатно и монтирао га, машина је почела да стаје и то врло често, рад је био непоуздан. После доста петљања установио сам да је клатно претешко јер је са новим лаким клатном поново радила добро. Ово је једини пример где сам приметио да тежина клатна утиче на рад сата, претпостављам да је то због специфичног система анкера. Код машина са Грахамовим системом анкера тежина клатна је неважна - на пример Бомајер матични сат је на проби радио исто са оригиналним клатном од 7 кг и неким другим клатном од 700 грама, тако да ту тежина не игра скоро никакву улогу сем можда у стабилности рада али је и ту утицај јако мали.

19.5.2020.

Оригинално су овакви сатови били или потпуно слободни на зиду (као шотени), или у великом стојећем кућишту. Како овде недостају леђна и бочне стране, треба их направити. Бочне стране сам исекао од стакла да би се машина видела, а леђну ћу да направим од дрвета. Машина је прилично прецизна, одступање је веома мало иако је конструкција примитивна али је израда прилично прецизна.

21.6.2020.

Леђа готова и зашрафљена. Остало је да направим носаче за бочна стакла.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.