Претражи овај блог

петак, 1. новембар 2019.

LED мигавац

Захтев је да једна светлећа диода трепће уз минималну потрошњу. Астабилни флип-флоп има превелику потрошњу, а следећи склоп је далеко штедљивији.


Од комбинације RC зависи период паузе, а од вредности R1 зависи период сијања диоде. Ако је отпорник R1 врло мали импулс струје кроз диоду је велики, струја базе излазног транзистора је већа па је тиме и већа струја пражњења кондензатора што резултира краткотрајним импулсом. У супротном, ако струју диоде ограничимо отпорником R1 од рецимо 820 ома на око 10 милиампера, струја пражњења кондензатора ће бити теоријски hFE пута мања (рецимо 100 микроампера) па ће импулс дуже трајати. Ако је DC 10%, просечна потрошња ће бити нешто мало већа од 1 mA.

3.11.2019.

Услед нестабилног и напоузданог рада, напустио сам ову конструкцију и вратио се провереном уобичајеном флип-флоп мултивибратору са 2 транзистора, 4 отпорника и 2 кондензатора. Направио сам то у SMD техници, плочица је 11х13 мм тако да све врло мало и компактно. Просечна потрошња је око 1,3 mA.
   
Диода светли око 0,12 секунди а пауза траје око 1,2 с. Осцилоскоп показује корисни циклус од око 13% што је вероватно последица споријег гашења транзистора. Оба кондензатора су керамичка.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.