Претражи овај блог

петак, 17. децембар 2021.

Грејање рукавица

 Направио сам грејаче за рукавице, израда је једноставна а надам се да ће бити поуздани. Користио сам отпорну жицу од константана (легура бакра са 44% никла CuNi44) пречника 0,1 мм. Таквих 12 жица сам упрео заједно па сам добио отпорност од око 5,5 ома по метру, Два комада памучног материјала, један је танак а други дебео (окренут споља ради боље изолације) сам проштеповао као на слици па сам жицу увукао између штепова. Прикључне зице сам залетовао лако, тако да су спојеви сигурни.

Димензије су 9х9 цм. 


Напајање ће бити са три ћелије 18650 повезане преко заштитног склопа који их обезбеђује од претераног пражњења и који истовремено регулише и пуњење. Оба грејача ће бити повезани редно тако да је укупна отпорност 22 ома, а струја око 0,5 А што би требало да даје укупно време рада од око 4 сата.



26.4.2022,

У кућиште батерије сам уградио прекидачки претварач са 12 на 5 волти и конектор, тако да сада ова батерија може да служи и за пуњење телефона и сличних уређаја преко USB прикључка. Претварач је исти као Оправљамо стари кишобрани: Прекидачки стабилизатор - претварач са 12 на 5V (kisobrani.blogspot.com) само што је направљен са SMD деловима да би заузео што мање места.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.