Претражи овај блог

понедељак, 9. новембар 2015.

Доглед БПЦ2 12х40

Ево једног јако квалитетног руског догледа направљеног у ЗОМЗ (Загорски оптичко механички завод). Израђен је вероватно крајем шездесетих или почетком седамдесетих година.



Изгледа да је веома сличан Цајсовим догледима од пре рата (и источнонемачким Цајсовим догледима из Јене од после рата). Оптика је побољшана је антирефлексним превлакама на свим слободним површинама. Призме имају металне поклопце и држе их само опруге (нема шрафова за штеловање). Колимација се врши ексцентриним чаурама које носе сочива објектива. Слика је савршено оштра и релативно светла, нема видљивих хроматских аберација. Астигматизам је незнатан.

Доглед је био расколимиран па сам покушао то да подесим. Вероватно је пао јер се никакви трагови отварања не виде, а сумњам да је овакав напустио фабрику. Доглед је практично некоришћен, нема никаквих трагова тако да је вероватно само стајао све ове године. Мало сам га очистио споља, укључујући и сочива која су била јако прљава.







Механички, доглед је као и сви руски израђен беспрекорно и вероватно је много бољи и трајнији од данашњих најскупљих инструмената. Оптички је такође врло добар, такође упоредив са најбољим догледима данас, мада можда не тако савршен што се вероватно може установити само инструментима. Нажалост данашња руска оптика није упоредива са оном из времена СССР-а. Кажу да је квалитет опао, а нарочито контрола тако да фабрику напуштају инструменти који нису више тако беспрекорно подешени као некада.  У сваком случају за овакав инструмент вреди платити, јер за много мање пара може да се добије доглед упоредив у сваком погледу са најскупљим модерним производима. Једина предност истих је водонепропусност и евентуално пуњење азотом, али те прендости вероватно нестају после неколико година употребе...

11.11.2015.

Данас сам помоћу сунца и оног импровизованог колиматора извршио колимацију. Мораћу да га мало дорадим и усавршим, корисна је справа а затреба понекад. Даје одличне резлутате, вреди се мало потрудити.
Код овог догледа се подешавање колимације врши ексцентричним чаурама у којима леже сочива објектива. Како је то у фабрици све залепљено неком смолом морао сам прво њу да очистим. Прстенаста матица се отпусти, а затим се ексентрична чаура и чаура сочива окрећу док се не постигне жељено усмерење зрака. Прилично незгодан поступак јер се при стезању матице све то поново помери, требало би то држати некако при томе. Сем тога чаура има зазора па померањем у оквиру тог зазора колимација се мало ремети и на то треба обратити пажњу. Подешавање шрафчићима на призмама је простије али изгледа да такви догледи слабо држе колимацију, овај систем са ексцентричним призмама је робуснији и поузданији. Кад се једном подеси наравно.

Целодневним осматрањем на терену показало се да су контраст и светлина нешто мањи него код 10х50 догледа али то је и очекивано, јер је увеличање веће а површина објектива знатно мања ( за 36%). Такође излазни зрак је мањи па је привидна ширина поља мања. Међутим слика је оштра на добром делу видног поља, нема приметних изобличења, механизам за фокусирање ради савршено. Све у свему доглед је одличан и врло пријатан за коришћење. У условима слабијег светла није тако добар као 10х50 али је ипак употребљив, разлика није велика. Није погодан за оне који носе наочари али би се то могло преправити релативно лако.

20.11.2016.

Колимација се пореметила па сам морао да је мало дотерам. Фабрички су зазори у прстеновима објектива били попуњени смолом што додатно осигурава од померања а тиме је и држање колимације боље. Ја смолу нисам враћао тако да се показало да мало јачи удар или потрес може то да поремети. Изгледа да смола није тамо ради заптивања... Да је зазор прстенова мањи ово се не би дешавало, али очигледно да се и смолом постиже исти резултат... Невоља са смолом је да се прстенови јако тешко окрећу када се она стави па сам је зато и извадио. Додуше јачи потрес би могао да помери и призме, тако да померање објектива није једини узрок губљења колимације.

4.2.2016.

Колимацију сам опет морао да дотерујем, изгледа да је нека од призми лабава па се то зато стално ремети. Додуше десни објетив није био баш двољно стегнут, можда се то зато пореметило... 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.