Претражи овај блог

четвртак, 14. април 2016.

Пуњач за литијум-јонске батерије

Једноставан пуњач може да се направи по овој шеми.
Овакав пуњач обезбеђује пуњење константном струјом док напон ћелије не достигне одређену вредност (4,1-4,2 волта) а онда струја пада.
Ако се напон подеси на 4,1 волт батерија ће се напунити до око 90% капацитета али ће се продужити век дупло, те батерије су осетљиве на препуњавање. Напон се подешава потенциометром, а од отпорника Rx зависи почетна струја пуњења и може се приближно израчунати као I=1,2/Rx.
Раставио сам једну расходовану батерију лаптопа и извадио литијум-јонске ћелије 18650. Иако је капацитет вероватно смањен услед употребе, ћелије ће бити добре за неке уређаје који мало троше као што су на пример батеријске лампе.
Напон ћелије је око 3,7 волти а капацитет је око 2,5 амперсата. У батеријској лампи са светлећом диодом батерија са једним пуњењем ради врло дуго јер је потрошња мала а капацитет велики. У овој батерији има 6 ћелија које су повезане паралелно у парове, а парови су везани редно. Тако је називни напон 11,1 волт а капацитет 4,4 амперсата. Такве ћелије сам успешно пунио малом струјом (0,2-0,5 ампера) са временским ограничењем. Ћелије трпе много већу струју пуњења али се онда мора обезбедити заштита од прегревања.

На крају пуњења струја опадне на мање од 10 милиампера што практично значи да се пуњење прекида када се батерија напуни. Конструкција је врло једноставна а време пуњења се може смањити повећањем струје, то јест смањењем отпорника од 3,9 ома. У том случају интегрисани стабилизатор мора да се стави на већи хладњак.

Ако се пуни више ћелија везаних редно напон треба подесити према томе, међутим најбоље је пунити ћелије појединачно јер ако ћелије нису потпуно идентичне десиће се да се нека препуни а нека не напуни довољно.

20.6.2016.

Ево како сам то извео практично...

Индикатор показује струју кроз батерију. Када падне на нулу батерија је пуна.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.