Претражи овај блог

понедељак, 18. април 2016.

Индукторски телефон Искра ИТВ-1

Индукторски телефони су некада много коришћени у склопу ручних телефонских централа (посредника) а и самостално. Овај апарат је први који је произвођен у Искри од 1949. као копија апарата Сименс ОБ33.


Апарат је доста добро очуван. Исправан је и углавном комплетан (недостаје само кондензатор). Веома је тежак и масиван, а израђен је врло добро.

Искра је иначе основана 1941. од стране немачке окупационе силе ради војне производње, али на крају рата Немци у повлачењу нису успели да је униште па је фабрика наставила са производњом и после рата. 

Овај апарат је направљен од пресованог лима а слушалица је бакелитна. Специфичност је што нема бројчаник већ индуктор (генератор наизменичне струје са сталним магнетом). Принципска шема функције индукторских или ЛБ (локална батерија) телефона је на следећој слици.


Као и аутоматски телефонски апарати, и ЛБ апарат се састоји од микротелефонске комбинације (микрофон и слушалица), звона, диференцијалног трансформатора и виљушке. Сем тога овде постоји и индуктор (генератор). Када корисник на страни А окрене ручицу индуктора, контакти 1 и 2 преклопника iA се споје, и на линији ab се појави наизменична струја напона око 70-80 волти. На страни Б она изазове звоњење што је сигнал кориснику да подигне слушалицу. Када то учини, на преклопницима VB се спајају контакти 2 и 3, и 4 и 5. Овим се искључује коло звона а укључује на линију намотај трафоа, односно укључује се коло микрофона. Тиме је корисник Б спреман за разговор. Сваки апарат има своју локалну батерију (одатле назив) која је укључена само док је слушалица подигнута са виљушке. У случају постојања посредника све функционише слично.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.