Претражи овај блог

петак, 8. јул 2016.

Инструмент Ц4317

Овај стари совјетски инструмент Ц4317 је направљен крајем седамдесетих.










Штампана плоча је од дебелог текстолита што никада нисам видео, а преклопници су бакелитни. Коришћени су квалитетни материјали. Скала инструмента има огледало, а постоји и заштита инструмента од преоптерећења путем релеја који активира транзисторски склоп у случају прекорачења напона на инструменту са кретним калемом. Тако је инструмент заштићен од прегоревања.
Услед повезивања неког великог потрошача на опсегу до 5А је изгорела једна линија на штампаној плочи а контакт у обртном преклопнику је недостајао. Кондакт сам направио од танког лима а линију сам закрпио.
Један мотани отпорник од 98 ома је био прегорео па сам га заменио редном везом угљених отпорника 30 и 68 ома, пола вата. Сада инструмент исправно ради. Проверио сам мерне опсеге за једносмерну струју и напон, очитавања су тачна. Од свих инструмената које имам један од тачнијих је енглески Авометар, па сам њега користио као референцу. Генерално су старији инструменти тачнији од новијих, што је у неку руку неочекивано - старењем сви делови би требало да мењају својства, али изгледа да захваљујући квалитету материјала то није проблем. Тако сви стари инструменти показују прилично тачно док се новији Искрини унимери имају прилична одступања иако је све исправно. Вероватно да су вредности отпорника одступиле од номиналних. Код старијих инструмената отпорници су углавном мотани тако да је промена отпорности минимална, а код новијих (као код Искре) се доста користе металослојни и угљени отпорници који нису баш поуздани по том питању, и дешавају се знатна одступања у релативно кратком року.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.