Претражи овај блог

четвртак, 3. новембар 2016.

Интерфон

За интерфон имам МТК са зидним носачем и спољну јединицу. Остаје да направим два аудио појачала за погон звучника, а као микрофоне искористићу електретске капсуле. Данас се у разним уређајима користе електретски микрофони јер су мали, имају уграђено појачало, мало троше и јефтини су а имају добру фреквентну карактеристику. У сваком случају за пренос говора су више него добри јер у потпуности задовољавају.
Аудио појачало правим по једноставној шеми која се састоји од 2 транзистора везана у дарлингтон степену и јако је једноставна.



Принципијелна шема интерфона. Веза између унутрашње и спољашње јединице је четворожична, али овде није примењена електрична брава.

16.11.2016.

Прва проба према горњој шеми је показала недостатке. Како је излазни сигнал микрофона спољашње јединице мали а кабл дугачак, он је подложан спољним сметњама па се у слушалици јавља јак брум. Ово се донекле отклања смањењем појачања унутрашњег појачала али је онда чујност јако слаба. Сем тога услед капацитивности између жица за микрофон и звучник, систем осцилује али то сам лако успео да решим - ставио сам један кондензатор између колектора оба појачала. То је додуше додатно смањило појачање што је додатно смањило појачање. Све у свему овакво решење није баш добро, а да бих задржао четворожилни кабл смислио сам другачију шему.

У овом случају се једна од жица користи за две намене - за звоно (када је слушалица спуштена) и за звучник унутрашње јединице (када је слушалица подигнута) што је регулисано релејима R1 и R2. У овом случају кроз кабл протичу само јаки сигнали па би осетљивост на сметње требало да буде мала. Кроз звучнике протиче и једносмерна компонента струје али то не би требало да буде проблем јер систем ради само краткотрајно. Мирна струја целог уређаја је око пола ампера.  

17.11.2016.

У току испитивања јавио се проблем микрофоније. Смањивањем појачања (отпорник од 1М се премости редном везом отпорника и кондензатора) се смањује укупно појачање негативном спрегом, и то уклања микрофонију али се слаби и чујност. Како се микрофонија јавља на некој фреквенцији, решење је ставити филтер који ће да ослаби баш ту фреквенцију. За говор се обично узима да је корисни опсег до 4 килохерца, па би у овом случају нископропусни филтер вероватно решио проблем. Још само да експериментом одредим погодне компоненте... Једностепени пасиван филтер са једним кодензатором и једним отпорником ће вероватно бити довољан.

25.11.2016.


Ово би требало да буде коначна шема. На страни слушалице повратна спрега остварена је RC чланом (0,1uF и 330k) а на страни позивне јединице је база дарлингтона блокирана са 0,1uF на масу. Поред промене слушалице (стару електромагнетску сам заменио новијом електродинамичком) ово је било довољно да се одстрани микрофонија, а чујност је добра. Једино је присутан прилично јак локални ефекат у слушалици али претпостављам да је томе узрок преслушавање у позивној јединици што је тешко отклонити.

15.9.2017.

По истој конструкцији сам направио још један интерфон. За напајање електронике сам искористио интегрисани стабилизатор 7805 да би се смањио брум тако да га уопште нема. На страни слушалице повратна спрега се састоји од 100k и 0,1uF. Ове вредности најбоље је одредити експериментом јер појава микрофоније зависи од много фактора које није могуће предвидети, а највише утичу микрофони слушалице и конфигурација унутрашње и спољне јединице. Изгледа да микрофонија настаје услед преслушавања у самим јединицама, нарочито у спољној јер су ту микрофон и звучник у једном кућишту и нису довољно звучно изоловани. Додуше преслушавања има и у МТК али како је и слушалица слабија оно је знатно мање.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.