Претражи овај блог

уторак, 27. децембар 2016.

Руски телескоп ЗРТ-457М

Овај телескоп ЗРТ-457М је из 1991. године али је одлично очуван, као да никада није коришћен.

Пречник објектива је 70 мм, жижна даљина износи 457 мм, увећање се бира преклопником а може да буде 30 или 60 пута. Минимална даљина посматрања је око 25 метара. Телескоп је израђен изузетно прецизно и фино, као и сва совјетски оптички инструменти. Све је од метала, само су поклопци од пластике.
Припадајући сталак није довољно висок а није ни стабилан тако да сам направио измењиви носач па се телескоп може монтирати на фото-статив.

Објектив је ахроматски и кажу да је изузетно квалитетан, па су телескоп аматери преправљали избацивањем окулара и кућишта са призмама уместо чега су стављали окулар од астрономског телескопа. Тиме се добија боља слика али изврнута, па да би се опет исправила (што иначе раде призме) морало би да се стави огледало. Ово би се могло урадити али је доста велики посао при чему се губи компактност и лака могућност промене увећања па мислим да то нећу радити. Друга мана коју су му налазили су одсјаји (ремунерације) услед недовољног зацрњења појединих елемената. Како је ово нарочито изражено при посматрању светлих објеката на тамној позадини, што је чест случај у астрономији, милим да ово није много изражено при посматрању птица у природи али то остаје тек да се види. Уосталом није тако тешко зацрнити потребне површине (највише се говори о унутрашњости тубуса). На једном догледу сам то урадио и није се видео неко нарочито побољшање код дневног посматрања.

30.11.2017.

После скоро годину дана коришћења ево и досадашњих искустава. Механика је савршена, инструмент је издржљив и прецизно направљен. Што се оптике тиче оштрина слике је одлична, одсјаја има али нису страшни бар при дневном посматрању. Недостатак је уско видно поље, али кад се навикне не смета. Врло добар додатак је склапајући нишан који одлично служи сврси. Све у свему јако добар инструмент а релативно јефтин.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.