Претражи овај блог

среда, 22. јануар 2020.

Квас

Традиционално руско пиће - квас је производ двоструког врења, млечног и алкохолног. По тој технологији је квас прављен све до пре двадесетак година, а после распада СССР је ради усклађивања санитарних прописа са светским прописима донет нови стандард по коме се квасом сматра и пиће добијено само једном врстом врења - алкохолним, па се квас у већини случајева претворио у недовршено пиво чиме се сем оригиналног укуса такође изгубио и велики део корисних материја које је традиционални напитак садржао.
Наиме, некада је квас произвођен у отвореним судовима што није хигијенски по данашњим стандардима, а продаван је у малим бурићима и из цистерни на улици. Рок трајања је био веома кратак и такав производ није погодан за данашње услове јер је процес флаширања, допреме и продаје ипак дуготрајнији па су зато и променили те стандарде. Да би се продужио рок између осталог је избачено млечно врење а уместо тога се готовом производу додају неке 

Данас у Русији постоји много фабрика које праве квас по модерној технологији, али их је јако мало које га праве на стари, оригинални начин. Додуше тих начина је било много па се квас правио од различитих састојака али је заједничко за све било двојно врење. Тако на пример може да се направи од ражаног брашна, од препеченог ражаног хлеба (хлебни квас), па и од пшеничног брашна (светли квас). У сваком случају рецепти се доста разликују али су релативно једноставни.

Ја овде прво правим ражану "закваску" тј. квасац, или стартер. У теглу треба ставити 3 кашике брашна и три кашике воде, то добро промешати и оставити један дан на температури преко 25°C. Сутрадан маса треба да је нарасла и да је ваздушаста - додати 3 кашике брашна и 3 кашике воде, добро измешати и оставити до сутра. Трећег дана поновити процес.
Када се примети да је маса достигла највећу запремину и почела да опада, то је знак да је квасац готов и да може да се користи.

2.2.2020.

После неколико неуспешних покушаја изгледа да је квасац ипак успео да се одржи - сада после прехране нарасте дупло за 2-3 сата што би значило да је већ за употребу. Прво ћу да покушам да га искористим за хлеб.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.