Претражи овај блог

среда, 12. септембар 2012.

Пећ

Пре десетак година смо купили малу ливену пећ, налик некадашњим краљицама. Ова пећ је ниска али сасвим добро греје јер нема шамота унутра који је у основи изолатор. Сем тога, трајна је јер је цела изливена од гуса (сивог лива) тако да не корозира. Ложиште је необично велико па се може ставити доста дрва па жар траје целу ноћ, понекад и дуже. Производи је Ливница Кикинда.



Од тада тражим још једну али до сада без успеха. Коначно се пре неколико дана на огласима појавила иста таква нова пећ, и ево је сада код нас! Коштала је око 130€.

Израда је доста груба (без накнадне обраде) тако да сам морао мало да поправим поклопац пепељаре (није добро лежао), а исто тако и врата ложишта - рупе су погрешно избушене па сам морао ушице са кућишта пећи да одсечем, обрадим и заварим назад али тако да сада врата належу добро. Гус се вари специјалним електродама, ове моје су од никла. Сем тога, морам да додам још неке ситнице, као на пример регулатор усисног цуга, куке за скидање горње плоче и држач унутрашње преграде. Потпуно исте преправке сам урадио и на старој пећи - нема никаквих побољшања, чак је израда поклопца пепељаре доста лошија него пре. У сваком случају ништа страшно, све се то може дотерати.

За сада сам дотерао поклопац пепељаре и шарке врата. Остало је још доста тога да се среди.





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.