Претражи овај блог

уторак, 18. фебруар 2014.

Машина за плетење Сингер

Ево једне старије машине за плетење. Француске је производње, за Сингер је правила Суперба. Вероватно је направљена средином шездесетих година.



Потпуно је исправна али јој треба детаљно чишћење. Сви витални делови су метални - шине, клизачи и сегменти су алуминијумски а игле су челичне. Пластични делови су углавном заштитни поклопци тако да немају виталну функцију. Занимљиво је да су убачене месингане чауре са навојем у те пластичне делове па су сви шрафови машински. Израда је доста добра, тако да је машина солидно очувана.

Две опруге коче игле тако да ту нема потрошних делова (код неких машина ту је филц који се временом троши).

Машина је дворедна и доста је сложенија од једноредних машина. Има механизме за позиционирање сегмената. Једним се сегменти могу удаљити или приближити, а другим се могу померати уздужно. Број игала по сегменту је 180 а растојање је стандардно (5мм).













25.2.2014.

И поред оригиналног упутства за употребу, није лако научити руковати оваквом машином. Углавном због тога што је упутство непрецизно, негде чак и нетачно, или нејасно написано.

Експериментима сам утврдио да регулатори за затезање конца реагују супротно од онога што пише у упутству - број означава величину петље а то је обрнуто сразмерно са затегнутошћу ткања. Дакле, што је број већи затегнутност је мања! 

Друго, увлачење чешља са жицом је важно извести на крајевима како треба - последња игла мора да буде у складу са свим осталим, то јест конац мора да обиђе последње ребро чешља иначе ће петља да спадне са последње игле. 

Конац мора да буде намотан на конусни калем да би се обезбедило равномерна затегнутост а тиме и равномерно плетење. Ако се само за тренутак конац негде заглави и затегне, то одмах престегне те петље и у следећем пролазу клизача може да се деси да те игле не ушнирају. Зато је битно да се конац све време лако одмотава са калема, и да је затегнутост константна.

На крјау упутства постоје разне мустре за плетење, али када се једном проучи рад машине и утврде нека правила, после је релативно лако користити је.

Кројење је нека сасвим друга прича, и врло је важно, али о томе други пут.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.