Претражи овај блог

четвртак, 6. новембар 2014.

Пуњач акумулатора 2

Ево још једне самоградње. Овај једноставан пуњач сам направио од торусног трафоа за осветљење (12V 100VA) који даје око 8 ампера, што је довољно за пуњење већих акумулатора до на пример 75 амперсати. Грец је у металном кућишту (35А) и монтиран на мали хладњак а све је уграђено у кућиште старог рачунарског напајања тако да има и вентилатор за хлађење. Зато није потребан велики хладњак за грец. Погодност ових кутија је што имају вентилатор и изведен конектор за напојни кабл а многе имају и прекидач, а мана је што је лим танак. Максимални напон не прелази 15 волти што значи да се акумулатор неће препунити чак и ако предуго остане прикључен.




8.6.2016.

Услед прегревања са греца се одлетовала жица. До прегревања је дошло јер је вентилатор слаб а грец није монтиран директно на хладњак. Сада сам грец монтирао директно на хладњак тако да је одвођење топлоте боље а вентилатор ћу да променим и требало би да ради без грејања. Дисипација на грецу достиже око 20 вати, а овај хладњак уз вентилатор то свакако може да одведе.

2 коментара:

  1. da bi bio skroz dobar fali mu regulacija jačin struje punjenja i napona
    evo ovako kako je dotični napravio
    http://desulfatori.blogspot.com/2014/01/punjac-sa-regulacijom.html

    ОдговориИзбриши
  2. Овде је захтев био да пуњач буде што јефтинији тј. што једноставнији. Регулација струје и напона доста компликује изведбу, треба уградити електронику која би поскупела читав склоп...

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.