Претражи овај блог

четвртак, 13. новембар 2014.

Спољно светло

Пре неки дан купих спољно светло са светлећим диодама. Рефлектор је цео направљен од алуминијума, има стакло дебело око 3-4 мм, сви шрафови су од прохрома. Кућиште се састоји од 4 дела - рефлектор има кућиште и рам око стакла, а ту је и кућиште разводне кутије са поклопцем.



Материјал је квалитетан, израда је мало груба али све у свему није лош производ. Светло емитује један велики четвртасти модул састављен од више диода на истом супстрату. Снага је 10 вати а напаја се једносмерним напоном од 27 волти. У разводној кутији је прекидачки исправљач који обезбеђује напајање. Наводно је век 50.000 сати. Током рада се цео рефлектор врло мало греје, мада има и ребра за хлађење иза светлећег модула који се највише греје. Стакло је залепљено силиконом тако да поправка није предвиђена. Ипак, ако стварно потраје тих 50.000 сати поправка вероватно не би била ни исплатива, јер то је 15 година уз просечну употребу од 9 сати дневно. Цео уређај је водоотпоран, поклопац разводне кутије има дихтунг као и уводник кабла, а дихтунзи постоје чак и на стубићима који спајају кућицу рефлектора са разводном кутијом.

Оно што ме задивљује је цена - све то може да се нађе по цени од само 600 динара (5€). Претпостављам да је производна цена око 100 динара, никада ми неће бити јасно како Кинези могу да направе тако јефтин производ за који се ипак не може рећи да је неквалитетан. Кад би цене биле блиске произвођачким, нико више не би ни хтео да купи класичне сијалице и не би биле ни потребне забране продаје као у Европи. Међутим трговци и држава су незајажљиви и похлепни, хтели би што више да зараде, па уцењују потрошаче...

20.6.2016.

Каква цена таква и трајност - рефлектор је престао да ради после око годину и по дана. Радио је ноћу што је укупно око 5000 сати, а процењена трајност је 50.000 сати. То додуше не значи да ће сваки примерак трајати толико, него да ће после тог времена пола примерака још да ради. Срећом још је у гаранцији. Изгледа да се исправљач покварио, диодни модул је изгледа исправан (није поцрнео). Рекламацију сам извршио али како се рефлектори поправљају мораћу да сачекам неколико дана.

16.1.2018.

Рефлектор је опет престао да ради, и овог пута је прошло годину и по дана. Очигледно да су прављени да раде до истека гаранције али како се у овом случају користе нешто од више од просека, онда је трајао нешто мање. Очигледно да су уложили велики труд да тачно одреде трајност производа. Изгледа да је и на овом отказало напајање, диодни модул изгледа исправно. Покушаћу да направим напајање са класичним трафоом уместо свичера. Модул се напаја једносмерним напоном од око 32 волта а струја је око 300 милиампера. За ово ће требати доста велики трансформатор, ако нађем неки торусни биће мањи али у оригинално кућиште свакако не може да стане.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.