Претражи овај блог

четвртак, 11. јун 2015.

Рачунарски миш

Ово чудо технике смо купили пре око две и по године. До сада сам већ мењао тастер за клик точкићем, а пре неки дан се појавила још једна грешка у раду. Леви клик се повремено манифестовао као двоструки клик, што претпостављам да је до опруге у тастеру која је ослабила. Тастер сам заменио (узео са расходованог миша истог произвођача).




Данас ни мишеви нису што су некад били - на послу миш траје већ 15 година и ради без икакве грешке, а произвођач је исти, лоџитек. Занимљиво је да сам тастер отворио и унутра се никаква грешка не види, највероватније да је сама опруга ослабила па се јавља већа осцилација контаката него што дебаунсинг коло може да прогута... Изгледа да су и они као и сви други почели да користе најгоре и најјефтиније компоненте како би појефтинили производњу и истовремено ограничили век производа до истека гарантног рока. Веома паметно и покварено, нема шта.

12.6.2015.

Колегиници сам поправио миша са истим сиптомом - миш је идентичан, прекидачи такође. То им је изгледа намерно одређени квар. Занимљиво је да прекидач из миша који је стар бар 15 година споља изгледа скоро исто, а и унутра је јако сличан. Једина очигледна разлика је у контактима - на сва три контакта су дугмад, а код прекидача који је брзо пропао дугме је само на средњем контакту а крајњи их немају. Да ли то има утицаја на трајност или је само ствар у квалитету материјала не знам, али је очигледно да су таквим тастером успели да ограниче трајност миша на трајање гаранције.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.