Претражи овај блог

субота, 30. децембар 2017.

Мастер сат Мозер-Баер

Овај мали мастер Мозер-Баер (Moser-Baer H60) је направљен у Швајцарској 1962. Добро је очуван и све на њему је оригинално осим пендл-федера који прављен. Клатно је доста тешко са шипком од инвара, анкер је једноделни челични Грахамов.



Занимљив је механизам навијања који се састоји од мотора који ради на 48 волти наизменичне струје и стално је под напоном, а сатни механизам га блокира механички. Пушта га у рад сваког минута када мотор преко зупчаника покрене једну од ампула са живом чиме се на линију шаље импулс за покретање секударних сатова. Напон на линији је 24 волта. У сату је трансформатор са изводима за 24 и 48 волти и селенски иправљач за напајање линије са секундарним сатовима.

Механички је решен акумулатор грешке који у случају нестанка струје памти пропуштене импулсе, па када струја дође он их шаље на линију и тиме се анулира грешка јер секундарни сатови стоје када нема струје. Овај механизам се састоји од диференцијала који у ствари представља механички сабирач односно одузимач помоћу кога се пампте пропуштени импулси што је занимљив пример механичког рачунара.
Пред тога, казаљке нису фрикционо везане на машину већ преко диференцијала тако да свако померање казаљки у циљу подешавања времена такође активира и секундарне сатове јер делује на систем за корекцију грешке. Механизам додуше ради мало чудно - понекад уместо један потера секундарце два минута, али у просеку се одржава тачно време. Не знам зашто се ово дешава, нисам се удубљивао у функционисање.

Уз неколико капи моторног уља сат је прорадио. Треба га детаљно очистити и подмазати. За сада ради поуздано.
Плоче су прилично дебеле за ту величину машине - машина је релативно мала, опруга је такорећи минијатурна али довољна за извесну резерву у случају нестанка струје. Циферплат се састоји из више делова али је све од алуминијума (то је све било искривљено па сам морао да исправљам). Уместо конусних чивија за држање циферплата и машине су примењени шрафови М2 са радлованим точкићем на крају који су довољно дугачки да се могу руком одврнути. Материјал је прилично мек па је већина била искривљена. Инсталација је изведена PVC жицом и има лустер-клеме од пластике. Све је доста добро очувано.

3.1.2018.

Машину сам раставио, очистио и подмазао. Зупчанике за рад сам подмазао Мебијус уљем а зупчанике за навијање и погон живиних прекидача моторним уљем. Опруга је била веома прљава, као да је неко подмазао зејтином па се то све ужегло и залепило. Извадио сам је из федер хауса и добро очистио. Направљена је од сјајног челика (вероватно је легиран) па претпостављам да је то такозвана несаломива опруга, као код ручних и џепних сатова. Периферни крај опруге није спојен фиксно него преко једног кратког комада опруге тако да се веза остварује фрикцијом - када сила достигне неку вредност опруга проклиза. Тако је опруга стално навијена до краја, сем када нестане струје и мотор престане да навија.

Када сам сат склопио механизам за меморисање грешке нисам дорбо подесио па се секундарни сат активирао на свака 4 минута. Ово треба отклонити променом озубљења меморијских дискова (ослобађањем међузупчаника) али овде није потребно растављати машину него само отпустити спољни диск и скинути га са осовине. Овај је био фиксиран малим шрафом са оштећеном главом који сам заменио. После подешавања сат ради нормално.

Кућиште је било оштећено па сам га прешмирглао и лакирао тако да сада изгледа боље.

20.10.2018.

Пошто сам сат монтирао, указала се потреба да повежем секундарни сат, а онда се појавило неколико проблема - секундарни сат није хтео да ради. Испоставило се постоје два проблема - један је била чивија која зауставља механизам за навијање после сваког минута, а други је положај једне ампуле са живом. Чивија је обрушена до пола и када се појави брег на диску за контролу, чивија се подигне и заустави перо на једном зупчанику што зауставља мотор. Међутим чивија се услед рада појела па је перо прескакало и мотор се није заустављао из прве него после неколико пролаза. Ово је изазивало неколико импулса уместо само један. Ово би требало поправити заменом чивије али сам успео да подесим полугу тако да ипак ради јер перо сада удара у мање потрошени део. Чивија треба да буде окаљена да се не би трошила, ова изгледа да је мека.
Други проблем је са положајем ампуле - како се у мирном стању ампула ослања на полугу којом се и активира, полугу сам морао мало да исправим тако да се при активирању ампула довољно нагне да добије контакт, што се није дешавало па секундарни сат није добијао импулс. 

Све у свему, механизам за активирање секундарних сатова је прилично осетљив и не делује да је баш много поуздан. Додуше надам се да ће после подешавања и поправке ипак да ради неко време без интервенција.

6.1.2019.

Уграђени селенски исправљач сам заменио силицијумским грецом. Селенски исправљач је услед неког квара почео да пропушта само једну полупериоду па је напон на излазу био само 8 волти што је једва довољно за погон једног секундарног сата. Када сам повезао линију са свим сатовима у кући, напон је био недовољан па није ништа хтело да ради. Селенски исправљачи су дуготрајни и поуздани али све има свој век, мора повремено да се замени... Оригинални исправљач сам оставио на месту ради аутентичности а грец сам уградио испод носача тако да се не види.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.