Претражи овај блог

четвртак, 11. јануар 2018.

Будилник Орброс

Овај мали немачки будилник Орброс се навија на 8 дана. Има један федер који преко двоструког зупчаника покреће и звоно и механизам за рад. Има само један рубин на балансу а машина је израђена доста добро али ипак јефтино - уобичајена немачка израда довољно солидна да сат ради дуго и поуздано и довољно јефтина да се може производити у великим серијама. У таквом балансу је суштина инжењерског умећа.

Сат је био заглављен прљавштином и прорадио је са пар капи моторног уља. Поред тога механизам за ограничавање одвијања федера приликом звоњења је био неисправан јер је из једног зупчаника испала чивија, па сам је направио и монтирао на место. Сат је био путни и имао је кућиште које је изгубљено, па би требало направити постоље да би могао да стоји на столу.
Поред тога недостају неки шрафови, сат је очигледно поправљан. На федерхаусу постоје трагови отварања а крај федера је чудно пресавијен да би се закачио за кукицу на федерхаусу уместо да има уобичајену рупу, као да је мењан.

У поређењу са сатовима сличне класе из СССР, немачки сатови су далеко лошије конструисани али су ипак боље и прецизније израђени. Мали стони Агат који сам пре неколико дана нашао на пијаци и који се такође навија на 8 дана има 15 рубина и опругу од легираног челика што указује на далеко напреднију и бољу конструкцију. Нажалост прецизност израде и квалитет завршне обраде није била предност производа из СССР а код немачких производа је ипак непревазиђена, па је тешко поредити их.

4.2.2018.

Машину сам раставио и добро очистио и подмазао дуколом 2, јер је рад био неравномеран - при навијеном федеру је сат радио нормално али како се федер одвија почињао је да жури услед смањеног хода баланса.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.