Претражи овај блог

недеља, 21. јануар 2018.

Мали стони сат

Ово је недовршени ручни рад - неко је машину будилника ставио у ручно прављено дрвено кућиште. Машина изгледа да није ни радила јер је један зупчаник био искривљен а ништа није причвршећено тако да не може ни да се навије. Конструкција је занимљива - један федер покреће и механизам за рад и звоно, додуше чекића нема а фали и један зупчаник тако да звоно не ради. То је вероватно извађено при уградњи у ово кућиште.


Стакло је фазетирано и машина је прилично добра, додуше има бошеве али није лоше израђена. Циферплат је емајлирани тако да претпостављам да је са краја 19. или из прве деценије 20. века. Куриозитет су петоугаоне матице које држе мост за механизам звона. Све остало је спојено конусним чивијама. Једна казаљка је била одломљена а друга је била залетована па отпала и то сам хартлетовао. Зупчаник сам исправио и на крају федера направио нову рупу јер је стару неко просекао (не знам са којим циљем).
Машина за сада ради доста добро, после исправљана чивија на анкеру јер су скоро све биле искривљене. Такође сам морао да подесим положај виљушке анкера у односу на чивије за анкеррад. Све сам подмазао дуколом.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.