Претражи овај блог

четвртак, 18. октобар 2018.

Волтметар Искра

Овај стари волтметар је вероватно претрпео пад - једна од спиралних опруга инструмента се запетљала за контактни завршетак на калему и стварао се кратак спој па је инструмент потпуно неочекивано реаговао. Када сам то довео у ред све је прорадило како треба.

Волтметар је намењен за наизменични напон и има опсеге од 5 до 500 волти. Направљен је веома солидно, преклопник је јако масиван и робусан (контакти су од дебелог месинга а уместо клизног контакта примењен је спирална тракаста опруга). Отпорници и диоде су монтирани на избушеним плочицама од пертинакса, кроз рупице су провучене жице елемената и залетоване за жице које спајају плочице. Решење јесте примитивно али је поуздано и трајно.
Једина непогодност је скала која је означена до 50 а поједини опсези су до 25 па је очитану вредност потребно поделити са 2. На старијим инструментима је то чест случај, није ми јасно зашто им је било тешко да паралелно испишу одговарајуће бројеве на скали. Иако то изгледа тривијално, такво означавање често представља потешкоћу код очитавања и успорава мерење.


Нема коментара:

Постави коментар