Претражи овај блог

четвртак, 24. јануар 2019.

Велики зидни сат са две федера

Већи зидни сат скоро нисам видео. Циферплат је огроман, има око 25 цм у пречнику а сат је квадратног облика. Машина је са два федера и кратким клатном, анкер је једноделни Грахамов. Машина је веома стара, вероватно из прве половине 19. века. Све је прилично очувано мада на кућишту има рупица од инсеката. Кућиште је изгледа лакирано пре неког времена. 
 Машина је преко циферплата (бројке су емајлиране) зашрафљена за врата, тако да када се врата затворе не постоји приступ клатну и једини начин да се клатно покрене је да се заљуља цео сат. Клатно је кратко и виси на неком кончићу, изгледа као оригинално решење мада је мало чудно. Може бити да је сат енглески. Подмазан са пар капи 5W30 уља.


26.1.2019.

Изгледа да је уграђена неоригинална машина, јер са тим клатном жури много иако је ружа спуштена до краја. Да би се ово средило мора да се стави дуже клатно а то је немогуће, морало би да се преправи кућиште како би клатно могло да извири доле.

4.2.2019.

Сат ради али никако не може да се подеси. Узрок је јако велики зазор између шипке клатна и вођице па се појављују дивље осцилације клатна што изазива стално журење. Када сам ово исправио рад се нормализовао.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.