Претражи овај блог

четвртак, 24. октобар 2019.

Годишњак Керн

Овај стандардни годишњак је солидно очуван али је пендл-федер пукао код доњег завршетка који је изгубљен. Направио сам нови завршетак од месинганог лима дебљине 1,2 мм са два шрафа М1,6 и чивијом пречника 1,2 мм. Искористио сам постојећи челични пендл-федер јер је довољно дугачак. Показало се да су челични федери бољи од бронзаних, отпорнији су и нису тако осетљиви (бронзани се лако оштете и сломе) а и термички су стабилнији. Најбољи су федери од специјалне легуре чији коефицијент еластичности не зависи од температуре, као што је на пример nivarox. То је легура гвожђа и никла са додатком других елемената (титанијум, хром, силицијум, берилијум итд) а назив је акроним од немачког nicht variabel oxydfest.
Од свих годишњака, Керн је један од најбољих произвођача. Вероватно је и Густав Бекер добар. Халер, Кундо и Кома нису те класе. Шац такође није лош. Генерално, што је сат новији то је лошији јер су све више штедели на материјалу и почели да уграђују пластичне делове који нису тако трајни и подложни су ломовима и деформацијама које онемогућавају рад машине. Пластични зупчаници за погон мале казаљке нису оптерећени и могу да потрају дуже, међутим оптерећенији делови а нарочито они који су састављени од метала и пластике (на пример пластични зупчаник на челичној осовини) су нарочито подложни пуцању на месту контакта различитих материјала. Код неких новијих сатова је тело анкера од пластике а палете и осовина су од челика. Ту се на пример дешава да тело пукне или напрсне тамо где пролази осовина или на местима где леже палете.
Најбољи сатови су имали температурно компензовано клатно док новији сатови то углавном нису имали. Темепратурно компензовано клатно би требало користити са ниварокс опругом.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.