Претражи овај блог

понедељак, 22. јун 2020.

Зидни сат комтоаз (comtoise)

Ево још једног старог зидног комтоаз сата. Овај је новији, вероватно са краја 19. века. Има класичан анкер са повратним трзајем (без крунског точка карактеристичног за старије моделе). Клатно на жалост није оригинално али тегови јесу, као и сат. Бочне стране и леђа су од прилично танког лима што говори да је вероватно био уграђен у кутију стајаћег сата. Овде треба ставити подесно окце како би могао да се окачи на зид и прилагодити клатно. Машина је комплетна и очувана и требало би да ради. Систем избијања је уобичајен са понављањем пар минута после пуног сата. Тегови су исти и тешки око 4,7 кг (нешто преко 10 фунти). Тег звона није оригинални јер звони претерано брзо, са тегом од 2 кг је брзина нормална. Тег за рад је највероватније такође неоригиналан јер су на анкерраду и његовом пињону  присутни прилични трагови абања, било би добро да је и тај тег лакши.



30.12.2020.

Коначно је готово и клатно. Употребио сам челичну жицу од 3 мм (бакарисану за аутогено варење) али услед недовољне дужине на једном крају сам додао кукицу а на другом брезон М3. Ружа је од неког старог федераша са лажном лиром.

26.1.2021.

Направио сам и курблу за навијање тј. дизање тегова која је недостајала. Осовина је од месинга а ручка од челичне жице дебеле 3 мм. Тегови су јако тешки па је и курбла са прилично великим краком полуге ради лакшег навијања.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.