Претражи овај блог
уторак, 28. август 2012.
Sony TC-55 cassete-corder
Овај уређај који је био претеча вокмена појавио се 1972. Донео га колега да заменим гумице. Квалитет израде је одличан. Има врло мало пластичних делова, углавном је све од метала - шасија, оклоп, чак и многи каишници су метални. Није тежак за рад мада унутра нису коришћени конектори, све жице су летоване. Апарат је тежак око 900 грама што само по себи даје осећај квалитета.
уторак, 21. август 2012.
субота, 18. август 2012.
Ванилице
Састојци
250 грама шећера
250 грама масти
250 грама млевених ораха
500 грама брашна
ванилин шећер
око 200 грама шећера у праху
4 јаја
Припрема
Умутити маст и шећер и додати 4 јаја. Затим све сјединити са орасима, па додавати брашно све док тесто пије. Затим тесто умесити и развући на столу на дебљину око 5 милиметара.
Загрејати рерну на 200 степени Целзијуса.
Калупом (чашом пречника око 30-40 милиметара) вадити кругове и ређати у плех (поставити масан папир испод).
Пећи у рерни 5 минута, пазити да не загори. Што се дуже пеку, све су тврђи.
Када су сви кругови печени, слепљивати их џемом (од касија на пример) и уваљати у мешавину шећера у праху и ванилин шећера.
Рецепт је позајмљен са блога http://tortatorta.blogspot.com/2010/12/vanilice.html
250 грама шећера
250 грама масти
250 грама млевених ораха
500 грама брашна
ванилин шећер
око 200 грама шећера у праху
4 јаја
Припрема
Умутити маст и шећер и додати 4 јаја. Затим све сјединити са орасима, па додавати брашно све док тесто пије. Затим тесто умесити и развући на столу на дебљину око 5 милиметара.
Загрејати рерну на 200 степени Целзијуса.
Калупом (чашом пречника око 30-40 милиметара) вадити кругове и ређати у плех (поставити масан папир испод).
Пећи у рерни 5 минута, пазити да не загори. Што се дуже пеку, све су тврђи.
Када су сви кругови печени, слепљивати их џемом (од касија на пример) и уваљати у мешавину шећера у праху и ванилин шећера.
Рецепт је позајмљен са блога http://tortatorta.blogspot.com/2010/12/vanilice.html
четвртак, 16. август 2012.
Роштиљ
Састојци
свињски врат
пилећи батаци
роштиљске кобасице
со
Припрема
Врат треба одвојити од костију, и месо исећи на шницле дебљине око 20 милиметара. Батаке треба одвојити од костију.
По кили меса треба додати 18 грама соли. Све комаде меса појединачно и равномерно усолити, лепо сложити у једну шерпу тако да нема ваздуха, и налити водом да се потопе. Оставити у фрижидеру до 2-3 дана да се добро усоле.
У роштиљу ложити само дрвени угаљ, ћумур. Избегавати папир, брикет итд. Када се створи довољно жара, ставити решетку да се загреје и премазати сланином.
Прво пећи свињско месо, јер оно тражи јачу ватру и брже се пече. Кад ватра ослаби пећи пилетину а на крају кобасице. Током печења преливати месо пивом. Комаде меса при печењу повремено окретати, и равномерно пећи. Пазити да месо не прегори и да не остане живо.
Печено месо стављати у загрејану шерпу тако да се не охлади током ручка.
Слатко од кајсија
Састојци
1 већи камен негашеног (живог) креча
3 киле полузрелих кајсија (око 2,5 киле очишћених)
2,5 киле шећера
1 зрео лимун
Припрема
1. Угасити креч у 2-3 литре воде (опрез!). Када се раствор охлади, процедити га и додати још толико воде.
2. Кајсије ољуштити, извадити коштице, поделити на пола. При чишћењу стављати у кесу да не поцрне.
3. Очишћене кајсије прелити кречном водом.
4. После 15 минута почети са шпиновањем шећера - прелити га са 2 чаше воде и грејати на јакој ватри док се не истопи. Пазити да не загори.
5. Кад кајсије буду 25 минута у кречној води, опрати их у три воде. Сипати у ушпиновани шећер и кувати на јакој ватри, али пазити да не кипи. Скидати пену током кувања. После око 45 минута кувања додати лимун исечен на колутове. Затим кувати и после око сат времена почети провере са скрамом.
Провера са скрамом изводи се тако што се на тацну стави мало сирупа из шерпе, остави се пар минута да се прохлади а онда се посматра да ли је по површини почела да се хвата скрама (види се кад се тацна нагиње или се дува у скраму под малим углом).
Чим се примети скрама на површини, треба угасити ватру.
6. Кад је готово, покрити мокром крпом шерпу, везати и оставити да охлади. У чисте тегле се кајсије ређају са грбом на горе, а лимунови са стране. На крају треба поклопац и ивицу тегле обрисати алкохолом и добро затворити.
Од ове количине састојака добије се око 2,5 литра слатког.
1 већи камен негашеног (живог) креча
3 киле полузрелих кајсија (око 2,5 киле очишћених)
2,5 киле шећера
1 зрео лимун
Припрема
1. Угасити креч у 2-3 литре воде (опрез!). Када се раствор охлади, процедити га и додати још толико воде.
2. Кајсије ољуштити, извадити коштице, поделити на пола. При чишћењу стављати у кесу да не поцрне.
3. Очишћене кајсије прелити кречном водом.
4. После 15 минута почети са шпиновањем шећера - прелити га са 2 чаше воде и грејати на јакој ватри док се не истопи. Пазити да не загори.
5. Кад кајсије буду 25 минута у кречној води, опрати их у три воде. Сипати у ушпиновани шећер и кувати на јакој ватри, али пазити да не кипи. Скидати пену током кувања. После око 45 минута кувања додати лимун исечен на колутове. Затим кувати и после око сат времена почети провере са скрамом.
Провера са скрамом изводи се тако што се на тацну стави мало сирупа из шерпе, остави се пар минута да се прохлади а онда се посматра да ли је по површини почела да се хвата скрама (види се кад се тацна нагиње или се дува у скраму под малим углом).
Чим се примети скрама на површини, треба угасити ватру.
6. Кад је готово, покрити мокром крпом шерпу, везати и оставити да охлади. У чисте тегле се кајсије ређају са грбом на горе, а лимунови са стране. На крају треба поклопац и ивицу тегле обрисати алкохолом и добро затворити.
Од ове количине састојака добије се око 2,5 литра слатког.
Телећа чорба
Састојци
700 грама телећег врата
2 веће главице црног лука
3 средње шаргарепе
со, бибер, суви першун
кашика павлаке
једно жуманце
Припрема
Лук и шаргарепу исецкати ситно па пропржити са мало масти на јакој ватри. Додати ситно сецкано месо и пржити још десетак минута. Посолити.
Додати око литар воде. Када буде напола кувано, додати мало першуна, мирођије и бибера. Додати још мало воде и пустити да уври. Кад је скувано месо, умутити жуманце и павлаку и закувати. Кувати још десетак минута.
700 грама телећег врата
2 веће главице црног лука
3 средње шаргарепе
со, бибер, суви першун
кашика павлаке
једно жуманце
Припрема
Лук и шаргарепу исецкати ситно па пропржити са мало масти на јакој ватри. Додати ситно сецкано месо и пржити још десетак минута. Посолити.
Додати око литар воде. Када буде напола кувано, додати мало першуна, мирођије и бибера. Додати још мало воде и пустити да уври. Кад је скувано месо, умутити жуманце и павлаку и закувати. Кувати још десетак минута.
Пријавите се на:
Постови (Atom)