Састојци
1 већи камен негашеног (живог) креча
3 киле полузрелих кајсија (око 2,5 киле очишћених)
2,5 киле шећера
1 зрео лимун
Припрема
1. Угасити креч у 2-3 литре воде (опрез!). Када се раствор охлади, процедити га и додати још толико воде.
2. Кајсије ољуштити, извадити коштице, поделити на пола. При чишћењу стављати у кесу да не поцрне.
3. Очишћене кајсије прелити кречном водом.
4. После 15 минута почети са шпиновањем шећера - прелити га са 2 чаше воде и грејати на јакој ватри док се не истопи. Пазити да не загори.
5. Кад кајсије буду 25 минута у кречној води, опрати их у три воде. Сипати у ушпиновани шећер и кувати на јакој ватри, али пазити да не кипи. Скидати пену током кувања. После око 45 минута кувања додати лимун исечен на колутове. Затим кувати и после око сат времена почети провере са скрамом.
Провера са скрамом изводи се тако што се на тацну стави мало сирупа из шерпе, остави се пар минута да се прохлади а онда се посматра да ли је по површини почела да се хвата скрама (види се кад се тацна нагиње или се дува у скраму под малим углом).
Чим се примети скрама на површини, треба угасити ватру.
6. Кад је готово, покрити мокром крпом шерпу, везати и оставити да охлади. У чисте тегле се кајсије ређају са грбом на горе, а лимунови са стране. На крају треба поклопац и ивицу тегле обрисати алкохолом и добро затворити.
Од ове количине састојака добије се око 2,5 литра слатког.
1 већи камен негашеног (живог) креча
3 киле полузрелих кајсија (око 2,5 киле очишћених)
2,5 киле шећера
1 зрео лимун
Припрема
1. Угасити креч у 2-3 литре воде (опрез!). Када се раствор охлади, процедити га и додати још толико воде.
2. Кајсије ољуштити, извадити коштице, поделити на пола. При чишћењу стављати у кесу да не поцрне.
3. Очишћене кајсије прелити кречном водом.
4. После 15 минута почети са шпиновањем шећера - прелити га са 2 чаше воде и грејати на јакој ватри док се не истопи. Пазити да не загори.
5. Кад кајсије буду 25 минута у кречној води, опрати их у три воде. Сипати у ушпиновани шећер и кувати на јакој ватри, али пазити да не кипи. Скидати пену током кувања. После око 45 минута кувања додати лимун исечен на колутове. Затим кувати и после око сат времена почети провере са скрамом.
Провера са скрамом изводи се тако што се на тацну стави мало сирупа из шерпе, остави се пар минута да се прохлади а онда се посматра да ли је по површини почела да се хвата скрама (види се кад се тацна нагиње или се дува у скраму под малим углом).
Чим се примети скрама на површини, треба угасити ватру.
6. Кад је готово, покрити мокром крпом шерпу, везати и оставити да охлади. У чисте тегле се кајсије ређају са грбом на горе, а лимунови са стране. На крају треба поклопац и ивицу тегле обрисати алкохолом и добро затворити.
Од ове количине састојака добије се око 2,5 литра слатког.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.