Састојци
200 грама млевеног кекса
200 грама млевених ораха или лешника
300 грама црне чоколаде
ванилин шећер
фртаљ киле шећера у праху
4 јаја
до 280 грама путера
Припрема
I. Црна маса
1. три жуманцета и једно цело јаје помешати са 150 грама шећера и на сасвим тихој ватри грејати око пола сата док се маса не згусне. Најбоље је кувати у шерпи са дуплим дном у коме је вода, или шерпу ставити у већу шерпу напуњену водом. Пазити да ватра не буде прејака - јаја не смеју да се скувају (осећа се по мирису).
2. Додати у масу 200 грама истопљене чоколаде уз мешање.
3. Додати 100 грама путера, а затим додавати полако по мало путера док се не појави уље, тј. док се маса не засити (највише укупно 180 грама).
II. Бела маса
Грејати 100 грама шећера, ванилин, 1 децилитар воде и 70 грама путера док се не истопи и проври. Затим додати лешнике и кекс. Све добро измешати.
III. Глазура
Истопити 100 грама чоколаде, додати 30 грама путера и 3 капи зејтина.
Израда
У плех прво ставити масни папир или фолију. Затим налити црну масу, па белу масу и на крају глазуру.
200 грама млевеног кекса
200 грама млевених ораха или лешника
300 грама црне чоколаде
ванилин шећер
фртаљ киле шећера у праху
4 јаја
до 280 грама путера
Припрема
I. Црна маса
1. три жуманцета и једно цело јаје помешати са 150 грама шећера и на сасвим тихој ватри грејати око пола сата док се маса не згусне. Најбоље је кувати у шерпи са дуплим дном у коме је вода, или шерпу ставити у већу шерпу напуњену водом. Пазити да ватра не буде прејака - јаја не смеју да се скувају (осећа се по мирису).
2. Додати у масу 200 грама истопљене чоколаде уз мешање.
3. Додати 100 грама путера, а затим додавати полако по мало путера док се не појави уље, тј. док се маса не засити (највише укупно 180 грама).
II. Бела маса
Грејати 100 грама шећера, ванилин, 1 децилитар воде и 70 грама путера док се не истопи и проври. Затим додати лешнике и кекс. Све добро измешати.
III. Глазура
Истопити 100 грама чоколаде, додати 30 грама путера и 3 капи зејтина.
Израда
У плех прво ставити масни папир или фолију. Затим налити црну масу, па белу масу и на крају глазуру.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.