Претражи овај блог

уторак, 14. јануар 2014.

Руски сат Электроника Г9.02

Ево једног занимљивог совјетског сата из 1977. Квалитет израде је одличан, штампана плоча је од двостраног витропласта који је врло квалитетан, а шема је изведена само са стандардним интегрисаним колима и транзисторима. Осцилатор је контролисан кристалом а тачност може да се подешава тример кондензатором. Резервно напајање је изведено батеријом тако да у случају нестанка струје сат наставља да ради али без дисплеја.



Дисплеј је изведен као флуоресцентни, али је занимљиво да свака седмосегментна цифра има своје кућиште у виду електронске цеви са 10 ножица.

Наравно, руска интегрисана кола имају специфичне ознаке али су углавном копије стандардних западних кола тако да се у случају потребе могу заменити без преправке. Слично важи и за транзисторе.

Кућиште је од квалитетне шпер-плоче са декоративним фурниром споља, а мрежни трафо је са С-језгром. Све у свему јако квалитетан уређај, а таква је била и цена  - 70 рубаља. У то време просечна радничка плата је била око 120 рубаља.




На задњој страни је осигурач и неколико тастера. Црвено дугме је прекидач којим се регулише осветљај дисплеја, а бели тастери служе за подешавање сата (минути, сати и ресет).










16.1.2014.

Оба електролита су потпуно сува, мораћу да их променим. средњи сегмент на јединичној цифри за сате повремено неће да ради, пробао сам да прелетујем, да променим излазни транзистор, да променим лампе али без успеха. Изгледа да је проблем у интегрисаном колу које пали ту цифру. Коло је К176ИЕ4 (децимални бројач са седмосегментним декодером), одговара му 4026 али није исти распоред ножица. Ово би могао да буде проблем...

17.1.2014.

Коначно сам решио проблем - коло К176ИЕ4 је правило збрку. Излаз за средњи сегмент једничне цифре сата је неисправан па када сам га заменио са другим колом код кога се тај излаз не користи (ради као делитељ фреквенције) све ради нормално. Намучио сам се док сам их разлетовао јер је штампа двострана, али некако сам успео. Стандардно коло које би могло да се употреби је 4026 али је распооред ножица другачији па би морала да се прави нека преправка. Електролите сам променио и сада цифре боље сијају.



2 коментара:

  1. Čovječe, koliko kompleksnosti oko "običnog" sata, hibrid prve generacije, lampe i integralna kola :) ludilo ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. За 1977. ово је била сасвим савремена технологија :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.