Претражи овај блог

субота, 18. јануар 2014.

Јантар - руски зидни сат

Овај сат је прављен у СССР седамдесетих и осамдесетих година.




 Машина је слична кинеским али је израда нешто грубља и мали зупчаници су фрезовани а не са бошевима. Анкер је повратни као и код кинеских сатова. Изгледа да су Кинези стављали бољи материјал па код њихових машина ретко када има локера. Код овог Јантара се појавио мали локер на првом зупчанику звона, али су лежишта на оба федерхауса потпуно разлокана, било је зазора око пола милиметра. То сам биксновао иако сат ради, јер би услед закошења зупчаника дошло до великог трошења а такође постојала је опасност да зупчаник прескочи и покриви или откине зупце јер су федери прилично јаки.

Морао сам да вадим федере из кућишта али срећом нису превише дебели па сам некако успео и без специјалног алата.

Квалитет машине је доста испод кинеских 555 или Поларис.



10.11.2015.

Сат је почео да стаје. Сад сам га ставио на пробни сто и за сада ради, видећемо шта се дешава. Не види се никакав очигледан квар, али нешто није у реду.

25.3.2016.

Сат опет стаје, детаљно ћу да га прегледам и установим узрок. Из мог искуства већина машина које не раде су само залепљене згуснутим уљем. Мали број сатова престане да ради услед неког механичког квара - код сатова са теговима најчешћи узрок је поломљена опруга клатна, а код сатова са федером то је поломљен федер или неки локер (ређе). Код будилника се још дешава да се балансвела иступи. Такође један део кварова отпада на нестручне поправке (уместо да просто опере и подмаже машину, корисник почне да чачка по најосетљивијем делу - балансу и обавезно нешто поквари). Веома мали број машина има нетипичне кварове које је јако тешко пронаћи, изгледа да ова спада у такве. На први поглед све је у реду - постоје мали локери који не би требали да утичу на рад, али се повремено деси да стане и да неће да ради... Сем тога не звони на пола сата (нешто се раштеловало). Видећемо о чему се ради.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.