Претражи овај блог

среда, 22. јануар 2014.

Стабилисани исправљач

Ево једног исправљача са регулацијом напона (до 24V) и струје (до 5A).




У излазу има три паралелно везана 2N3771 на великом хладњаку, а у кућишту је монтиран и вентилатор који се активира преко НТЦ отпорника само када се хладњак загреје преко задате температуре. Постоје мерачи напона и струје (са седмосегментним LE дисплејима) а потенциометри за регулацију су са десет обртаја. Исправљач је израђен доста добро, у алуминијумском је кућишту, и има три мрежна трафоа - један велики и два мања. Та два мала трафоа служе за напајање вентилатора и електронике. Максимална дисипација излазних транзистора је ограничена на око 100 вати тако да се са упаљениим вентилатором хладњак не загрева много.

Услед неисправног регулатора напона волтметар није радио, па сам променио тај регулатор. Нажалост конструкција је таква да је главна плоча јако неприступачна, и иако је кућиште велико и углавном непопуњено требало је растурити доста тога да би се извршила поправка.

На излазу је кондензатор од 31mF па је таласност напона мала. Нигде нема ознаке произвођача али претпостављам да је у питању нека мања серија. Може да послужи за контролисано пуњење батерија и акумулатора али и за погон разних уређаја...




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.