Претражи овај блог

четвртак, 5. март 2015.

ESR метар

Електролитски кондензатори у савременим уређајима имају релативно кратак век. Један од разлога је и паразитна редна отпорност (ESR - equivalent series resistance). Услед ње се кондензатор греје, што изазива убрзано испаравање електролита услед чега та отпорност расте а капацитивност опада. То је лавинска реакција тако да када та паразитна редна отпорност почне да расте, кондензатор се ускоро потпуно осуши и игуби капацитивност. Мерењем те паразитне отпорности може се установити да ли је кондензатор исправан и без скидања са плочице што убрзава и олакшава поправке.



Ову шему сам нашао на интернету сајту kakopa.com и некритички сам је применио, чак сам употребио и конструкцију плочице. Такође сам испробао за мене нови поступак прављења плочице - слика се одштампа на папиру (најбоље масном) на ласерском штампачу. Затим се пеглом добро препегла на плочицу, тако да се тонер залепи на бакарну фолију. На крају се све потопи у воду тако да се папир распадне, и када се остаци папира скину плочица се даље уобичајено нагриза.

Кажу да се најбољи резултат постиже штампањем на специјалној фолији али ја сам за пробу искористио обичан папир.

Шему сам ипак мало преправио. Додао сам преклопник за избор опсега мерења. Оригинални опсег мерења до око 25 ома се добија када су сва три прекидача (A, B и C) искључени. Када се преклопник пребаци у други положај, сва три прекидача су укључена. Тако се еквивалентне отпорности у мосту смање и износе по око 2,7 ома. Како се тада смањује максимални пад напона, да би се то компензовало повећава се појачање на исправљачу прикључењем потенциометра од 5к.
Уређај се подешава на следећи начин.
Прво се подеси потенциометар од 1к тако да при кратко спојеним испитним контактима инструмент покаже максимални отклон, тј. 0 ома. Затим се преклопник опсега пребаци на осетљивији опсег до 3 ома, а онда се потенциометром од 5к подеси максимални отклон. Сада је инструмент спреман за рад у оба опсега без потребе за накнадним подешавањем. Напајање треба да је стабилисано. Ако је кондензатор у кратком споју упали се светлећа диода.



Паралелно инструменту повезао сам електролитски кондензатор који пригушује кретање казаљке како би избегла евентуална оштећења.



Ова табела приказује оријентационе вредности паразитне редне отпорности електролитских кондензатора. Као што се види, инструмент који сам направио може да измери ESR до око 0,01 ом што значи да се може проверити кондензатор капацитивности до 4700 микрофарада.

8.3.2015.

Отпорник везан редно са потенциометром сам у међувремену заменио мањим - од 1,8 килоома, а потенциометар сам такође ставио мањи (од 2,2 килоома). Показало се да отпорност испитних каблова утиче на инструмент, и како те остпорности износе 20-100 милиома, уређај у осетљивом опсегу не може да се доведе на нулу само регулацијом појачања исправљача. Такође сам приметио да је потребно неколико минута да се инструмент загреје, како би се све загрејало и дошло у стабилно стање. После тога се може мерити без накнадног подешавања.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.