Претражи овај блог

уторак, 15. март 2016.

Читаоница 1 - Иследник, Д. Великић

Књига Иследник је прва књига Драгана Великића коју сам прочитао. Углавном се ради о анализирању догађаја из живота са родитељима. Ваљда се зато и зове тако – он као иследник детаљно анализира и тумачи разна сећања, разне догађаје иза којих се крију тајне о којима није ништа знао у време када их је доживео.
Општи утисак је да је књига прилично мрачна, депресивна. Не знам да ли му је и живот био такав или је то само ретроспектива, али описи су прецизни и хладни. Стил је на махове занимљив а повремено досадан, није конзистентан. Описи неких догађаја су делимично занимљиви и лако се читају, а неки делови посвећени анализирању и филозофирању умеју да буду досадни и напорни.

Књига није обимна и релативно се брзо може прочитати па не могу да кажем да је баш губљење времена, а и повремено подстиче на размишљање. Општа оцена је два плус, рекао бих...

2 коментара:

  1. Nisam čitao, NIN-ova nagrada pa pomama ... obično sačekam da se malo slegne. Po Vašoj (cenjenoj) kritici nije nešto da se ne sme propustiti.
    Ipak, gledaću da pročitam pa ću se i sam javiti.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. U poslednje vreme uzimam knjige iz biblioteke. Kupujem isključivo ako ustanovim da je knjiga vredna i ima smisla čitati je više puta, u suprotnom je bacanje para kupovati takve knjige... Mislim da isto važi za ovu.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.