Претражи овај блог

уторак, 27. фебруар 2018.

Термостат

Овај електронски термостат од неког електричног радијатора је престао да ради. Термостат се састоји од специјалног интегрисаног кола ознаке MK9-40 што је изгледа микроконтролер, а на излазу је тријак.


У делу за напајање који најчешће цркава је овде електролит од 470 микрофарада изгубио капацитет па сам га заменио. Термостат је прорадио али је на излазу само пола напона, као да тријак ради у једној полупериоди. Када паралелно ставим још један електролит и контролер се ресетује на тренутак проради пуном снагом али убрзо се врати на старо - чини ми се да је тријак исправан али као да са контролером нешто није у реду. Испитивањем пасивних елемената нисам пронашао ни један неисправан.
Додавањем једног блок кондензатора између гејта и А2 тријака постигао сам да се тријак пали и ради пуном снагом, али узрок неисправног рада је највероватније неисправан контролер.

Преклопник омогућава различите режиме рада па је зато искоришћен контролер који је програмиран за те разне режиме. Термостат би се могао направити далеко једноставније и јефтиније коришћењем стандардних делова, али без тих режима.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.