Претражи овај блог

среда, 2. септембар 2020.

Будлиник са музичком кутијом Badische Uhrenfabrik

Овај будилник са музичком кутијом у дрвеном кућишту је доста стар, вероватно са краја 19. века барем судећи по емајлираном циферплату и квалитету израде. Навоји су већ индустријски стандардни тако да сат највероватније није старији. Машина је са никлованим плочама и солидно је направљен, али се види да је израда неким делом била и ручна. Занимљиво је да има отворене федере али и полуокругле бранике који умногоме олакшавају монтажу машине, тако да је веома једноставан за рад за разлику од сличних машина. 












Некада је био подмазан зејтином те се створила карактеристична зелена смола од ужеглог уља, па сам морао да га оперем сграсом а потом водом и алкохолом. Показало се да је то одлична могућност за скидање овакве нечистоће. Машину сам наравно морао сасвим да растурим. Такође сам наоштрио балансвелу јер је била прилично иступљена, али је упркос таквом стању сат радио.

Баланс је обрађен са свих страна а ласо је челични што се може видети на машинама тог времена. Све је доста добро очувано сем циферплата коме је оштећен емајл.


Детаљ занимљивог решења - после једног круга се правоугаони одстојник окрене за 90 степени па се бубањ помери тако да свира друга мелодија. На бубњу су две мелодије истовремено, тако је конструктор уштедео и удвостручио капацитет. 







Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.