Претражи овај блог
уторак, 23. октобар 2012.
Фото-аутомат
Често постоји потреба да се зависно од услова светла пали или гаси неки потрошач. На пример, кад падне мрак треба упалити спољно светло на кући. Има разних шема за такве уређаје, а ја сам конструисао једну једноставну и поуздану, коју ћу приказати овде.
Цео уређај је саграђен са три транзистора, пар диода и неколико пасивних делова.
Код ових конструкција постоји проблем хистерезиса - како пада мрак, јачина светлости полако опада а то није добро за укључивање и искључивање релеја - струја би требало да буде нагло укључена или искључена. Да би се ово постигло, прва два транзистора раде у споју шмитовог тригера, који истовремено даје неки хистерезис како се светло не би палило и гасило услед наглих промена спољног осветљења.
Као сензор употребљена је инфрацрвена фото-диода која није скупа, а напајање се добија исправљањем и регулацијом мрежног напона. Овде је примењен реле за 24 волта, али може било који са одговарајуће диомензионисаним контактима.
Потенциометром од 2,2 мегаома регулише се јачина светла при коме се потрошач пали, а потенциометром од 20 килоома се регулише хистерезис. Уместо фото диоде може се користити било какав сензор светлости - фото транзистор, фото-отпорник (LDR) итд. али се вредности отпорника морају прилагодити употребљеном сензору.
Ако се уместо фото диоде стави на пример сензор температуре, склоп може да служи и као термостат.
Цео уређај је саграђен са три транзистора, пар диода и неколико пасивних делова.
Код ових конструкција постоји проблем хистерезиса - како пада мрак, јачина светлости полако опада а то није добро за укључивање и искључивање релеја - струја би требало да буде нагло укључена или искључена. Да би се ово постигло, прва два транзистора раде у споју шмитовог тригера, који истовремено даје неки хистерезис како се светло не би палило и гасило услед наглих промена спољног осветљења.
Као сензор употребљена је инфрацрвена фото-диода која није скупа, а напајање се добија исправљањем и регулацијом мрежног напона. Овде је примењен реле за 24 волта, али може било који са одговарајуће диомензионисаним контактима.
Потенциометром од 2,2 мегаома регулише се јачина светла при коме се потрошач пали, а потенциометром од 20 килоома се регулише хистерезис. Уместо фото диоде може се користити било какав сензор светлости - фото транзистор, фото-отпорник (LDR) итд. али се вредности отпорника морају прилагодити употребљеном сензору.
Ако се уместо фото диоде стави на пример сензор температуре, склоп може да служи и као термостат.
Транзистори су било који универзални а називни напон намотаја релеа је 24 волта.
Цео уређај треба прописно изоловати јер степен за напајање нема галванско раздвајање од мреже па би додир било које компоненте могао бити опасан.
17.11.2014.
Ево једног могућег извођења - склоп сам уградио у водонепропусну пластичну разводну кутију.
понедељак, 8. октобар 2012.
Универзални инструменти
У време када сам почињао да се бавим електроником, универзални инструменти (унимер, авометар) нису баш били лако доступни. Нових је било али су били прилично скупи. Мој први инструмент био је Искра унимер 43, и дуго сам користио само њега.
четвртак, 4. октобар 2012.
понедељак, 1. октобар 2012.
понедељак, 24. септембар 2012.
Дуван чварци
Дуван чварци се праве од леђне сланине. Сланина од потрбушине није тако погодна.
Сланину треба очистити од коже и исећи на коцкице величине до 10 милиметара, што мање то боље. У суд сипати мало воде, ставити сланину и грејати уз стално мешање. Пржити све док сланина не остакли, а затим цедити чварке у преси. Треба их исцедити што боље, затим раширити да се охладе и посолити.
Сланину треба очистити од коже и исећи на коцкице величине до 10 милиметара, што мање то боље. У суд сипати мало воде, ставити сланину и грејати уз стално мешање. Пржити све док сланина не остакли, а затим цедити чварке у преси. Треба их исцедити што боље, затим раширити да се охладе и посолити.
недеља, 16. септембар 2012.
Босанска каља
Ово је у ствари сладак купус са свињским месом.
Састојци:
1 кг свињског врата или ребара
1 главица купуса
комад сланине од гроника
3 главице црног лука
со, алева паприка
Месо исећи на комаде, главицу купуса на 8 делова а црни лук исецкати ситно. У шерпу ставити масти, загрејати је добро а затим ставити месо да се пропржи на јакој ватри. Затим додати лук и пржити док не порумени. Сада ставити купус, додати воде, посолити и додати алеву паприку, и преко свега сланину. Сланина мора обавезно да буде од гроника ради посебног укуса.
Кувати на тихој ватри 2 до 3 сата, али пазити да се купус не распадне.
Састојци:
1 кг свињског врата или ребара
1 главица купуса
комад сланине од гроника
3 главице црног лука
со, алева паприка
Месо исећи на комаде, главицу купуса на 8 делова а црни лук исецкати ситно. У шерпу ставити масти, загрејати је добро а затим ставити месо да се пропржи на јакој ватри. Затим додати лук и пржити док не порумени. Сада ставити купус, додати воде, посолити и додати алеву паприку, и преко свега сланину. Сланина мора обавезно да буде од гроника ради посебног укуса.
Кувати на тихој ватри 2 до 3 сата, али пазити да се купус не распадне.
Пријавите се на:
Постови (Atom)