Претражи овај блог

петак, 21. јун 2024.

Јунгханс пико W196

 Oвај занимљиви мали будилник Junghans pico са машином W196 из 1928. није радио јер је испала чивија фрикције за подешавање времена па је стругала по плочи што је правило трење. Поред тога сам исполирао рукавце неких зупчаника и крајеве балансвеле. Машина је веома мала, округла са пуним плочама. Неки пињони су са бошевима а неки су фрезовани. Оба федера имају федерхаусе.



недеља, 9. јун 2024.

Будилник Мауте (Mauthe)

 Oвај будилник је био комплетан али машина није радила мада је била чиста. После подмазивања и оштрења балансвеле је прорадила. Машина је мала што указује на новију производњу, вероватно 50-их или 60-их година. У то време Инса је правила старе велике машине, новије мање су ушле у производњу тек 20-30 година касније...





Будилник Кинцле там-там

 Овај немачки будилник са механизмом за понављање звона је доста добро очуван, али му је недостајало стакло и није радио. Стакло сам исекао а после подмазивања и оштрења балансвеле је прорадио. 



Будилник Waterbury

 Oвај необични будилник америчке производње има неколико недостатака - фалила је велика казаљка, розетна која држи стакло на одстојању од циферплата а није ни радио. После подмазивања и оштрења балансвеле је прорадио, казаљку сам нашао и наместио а још је остала розетна да се пронађе. Кућиште је од танког лима и испуцало је по рубу.






четвртак, 6. јун 2024.

Батеријска лампа

 Сасвим нова кинеска лампа доброг квалитета, од алуминијума и масивна - не ради. Испоставило се да је жица од електронике до светлеће диоде прекинута, када сам је наставио прорадила је. Пуни се преко USBC прикључка а има две 18650 ћелије. Чудно је да нема контакта између ћелија па је пуњење регулисано само напонски за обе ћелије, како се то одражава на њихов век не знам. Могуће је да је предвиђено коришћење ћелија са уграђеним регулатором пуњења и пражњења јер и таквих има.